Saganaki kefalotyri sajttal, aranybarna kéreggel, citrommal tálalva

Saganaki kefalotyri sajttal

A Saganaki eredetileg egy kis görög serpenyőről kapta a nevét, amelyben ezt a különleges sült sajtfélét készítik. A kefalotyri sajt az egyik legalkalmasabb fajta a sütéshez, mivel magas zsírtartalma és keménysége miatt nem olvad el, hanem kívül ropogós, belül lágy állagot vesz fel. Technikai tipp: fontos, hogy az olaj elég forró legyen, különben a sajt nem pirul meg, hanem csak megolvad. Ahogy a forró olajban serceg a sajt, a konyhát elárasztja a sülő tejtermékek enyhén diós illata. Ez az étel tökéletes választás előételként, különösen nyáron, egy pohár ouzo vagy citromos limonádé mellé. A friss citromlé savassága kiemeli a sajt sós karakterét, így egyensúlyt teremt a ropogós külső és a selymes belső között.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Kefalotyri sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kefalotyri sajtot szeleteld fel kb. 1–1,5 cm vastagságú darabokra. Próbálj szabályos, egyenletes szeleteket vágni, hogy szépen süljön meg.

    A szeleteléshez használd éles késsel, és előtte hűtsd be a sajtot, így kevésbé törik.

    2

    Forgasd meg a sajtszeleteket lisztben, mindkét oldalon, és rázd le a felesleget. A lisztes kéreg segít megőrizni a sajt formáját és ropogós kérget képez.

    Ne nyomd rá erősen a lisztet, csak finoman forgasd meg, hogy ne legyen túl vastag kéreg.

    3

    Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Tedd bele a lisztezett sajtszeleteket, és süsd oldalanként 2–3 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sajtot csak akkor fordítsd meg, ha az alja már szépen megpirult – így nem esik szét.

    4

    A kész sajtot papírtörlőre helyezd, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalás előtt locsold meg friss citromlével, és azonnal kínáld melegen.

    A frissen facsart citromlé felerősíti a sajt ízét – ne hagyd ki!