Saganaki paprikával és paradicsommal, feta sajttal, friss zöldséges szószban tálalva

Saganaki paprikával és paradicsommal

A paprikás-paradicsomos saganaki a görög konyha egyik színes és ízletes változata, amely a klasszikus sült sajtételt friss zöldségekkel gazdagítja. Ez a verzió a mediterrán ízvilág egyik legnépszerűbb kombinációját hozza el – a sült paprika, a sűrű paradicsomszósz és a lágy feta egyensúlyát. Technikai tipp: A paprikákat mindig jól pirítsd elő, hogy megpuhuljanak és karamellizálódjanak – ettől lesz édes és mélyebb ízű az étel. Ahogy a zöldséges szósz rotyog a serpenyőben és a feta beleolvad, otthonodban is a görög tavernák illata fogad. Ez a fogás tökéletes választás egy könnyű vacsorához vagy vendégváró előételként, amely laktató és látványos egyben.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Feta sajt
1 db Kápia paprika
1 db Zöld kaliforniai paprika
400 g Paradicsom (darabolt konzerv)
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 tk. Oregánó
1 ek. Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre közepes lángon kb. 5 perc alatt.

    A hagymát lassan dinszteld, hogy édes és puha legyen – ez adja az alap ízt.

    2

    Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd 1 percig. Ezután mehet bele a vékonyra szeletelt paprikák mindkét fajtából. Párold 5-6 percig, míg megpuhulnak.

    Minél vékonyabbra vágod a paprikát, annál gyorsabban puhul – így egyenletesebben sül minden.

    3

    Öntsd rá a darabolt paradicsomot, majd fűszerezd sóval, borssal és oregánóval. Főzd a szószt közepes lángon 10 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A szószt időnként keverd meg – ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy paradicsomlével hígítható.

    4

    A feta sajtot szeleteld vastagabb darabokra, és helyezd a forró szósz tetejére. Fedd le a serpenyőt, és párold 2-3 percig, míg a sajt kissé megolvad.

    A feta ne legyen teljesen olvadt – a cél, hogy lágy legyen, de megtartsa formáját.

    5

    Szórd meg frissen aprított petrezselyemmel és azonnal tálald melegen, friss kenyérrel vagy pitával.

    Friss zöldfűszerek mindig csak a végén kerüljenek rá, hogy ne veszítsék el élénk színüket és aromájukat.