Sajtos, füstölt sonkás brokkolikrémleves tálalva

Sajtos, füstölt sonkás brokkolikrémleves

A brokkoli a modern konyhák egyik kedvelt zöldsége, amelynek enyhén diós íze jól illeszkedik tejszínes krémlevesekbe. A füstölt sonka és a sajt egyaránt mélyebb ízvilágot ad, így ez a brokkolikrémleves egy igazán gazdag, laktató fogássá válik. A 20. század végétől a sajtkrémlevesek népszerűsége folyamatosan nőtt Európában – a magyar konyha is hamar átvette ezt az irányzatot. Amint a leves fő, a sonka illata belengi a konyhát, míg a sajt fokozatosan beleolvad a krémes textúrába. Tipp: próbáld ki füstölt sajttal vagy parmezánnal is, ha még intenzívebb ízélményre vágysz!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
710 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Brokkoli
150 g Füstölt sonka
100 g Reszelt sajt (pl. trappista)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg. A sonkát kockázd fel apróra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és vágd finomra.

    A brokkoli rózsáit érdemes egyforma méretűre vágni, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat. Dinszteld meg rajta a hagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát és a sonkát, és pirítsd még 2 percig, hogy az ízek kioldódjanak.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a brokkolit, öntsd fel az alaplével, és főzd kb. 10-12 percig, amíg a brokkoli megpuhul. Ne főzd túl, hogy megőrizze élénk színét.

    Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal ízletesebbé teszi a levest. A brokkoli főzési ideje függ a rózsák méretétől, ellenőrizd villával, hogy puha-e.

    4

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha igazán selymes állagot szeretnél, szűrd át a pürésített levest.

    Pürésítéskor figyelj, hogy ne fröcsköljön a forró leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.

    5

    Add hozzá a főzőtejszínt és a reszelt sajt felét, keverd össze, majd tedd vissza a tűzre és melegítsd át. Ne forrald fel, hogy a sajt ne csapódjon ki.

    A tejszínt és a sajtot fokozatosan add hozzá, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüld a csomósodást. Használj jó minőségű, zsírosabb tejszínt, hogy krémesebb legyen a leves.

    6

    Ízesítsd sóval, borssal, majd tálaláskor szórd meg a maradék reszelt sajttal és néhány sült sonkadarabbal. Tipp: friss pirított kenyérrel tálalva igazán tartalmas.

    A sóval óvatosan bánj, mert a sonka és a sajt is sósak. Kínálhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal is.