Sajtos kelkáposztakrémleves tálalva

Sajtos kelkáposztakrémleves

A kelkáposzta sokáig alulértékelt zöldség volt, holott a magyar konyha hagyományos alapanyagai közé tartozik. A krémleves formájában új, izgalmas arcát mutatja, különösen akkor, ha tejszínnel és sajttal párosítjuk. A selymes állag és a karakteres íz remekül kiegészíti egymást, így ez a recept tökéletes példája a klasszikus és modern ízek találkozásának. A burgonya természetes sűrítést ad, a tejszín simít az ízeken, a reszelt sajt pedig gazdaggá és tartalmassá teszi a levest. A vajon párolt hagyma-fokhagyma alap külön ízrétegeket ad hozzá. Tipp: ha még karakteresebb ízt szeretnél, használj füstölt sajtot vagy egy kevés parmezánt. Ahogy a kelkáposzta fő, és az illata keveredik a tejszínnel és olvadt sajttal, a konyhát betölti az otthonosság érzete. Ez a leves kiváló választás a hideg napokon, amikor igazán jólesik egy tányér meleg, tartalmas fogás. Tálald reszelt sajttal megszórva és frissen pirított kenyérrel.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
810 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
300 g Kelkáposzta
200 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
100 g Reszelt sajt
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposztát alaposan mosd meg, vágd csíkokra. A burgonyát hámozd meg és kockázd fel. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. Tipp: a kelkáposzta vastag ereit vágd ki, hogy a leves selymesebb legyen.

    A kelkáposztát alaposan mosd meg, mert sok föld lehet benne. Ha van időd, áztasd be egy kis ecetes vízbe.

    2

    Olvaszd fel a vajat egy nagy lábasban, majd dinszteld meg rajta a hagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg. Ha megég, keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Tedd bele a kelkáposztát és a burgonyát, keverd át, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, és főzd 20-25 percig, amíg minden megpuhul.

    A zöldségeket addig főzd, amíg teljesen megpuhulnak, különben a leves nem lesz krémes.

    4

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha szeretnél extra selymességet, szűrd át finom szűrőn.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröcsköljön ki a leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben óvatosan dolgozz a forró leves miatt.

    5

    Keverd hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot. Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd még 2-3 percig alacsony lángon. Vigyázz, ne forrald fel erősen, hogy a sajt ne csapódjon ki.

    A sajtot fokozatosan add hozzá, hogy el tudjon olvadni. Ha a sajt kicsapódik, a leves nem lesz krémes.

    6

    Tálaláskor szórj a tetejére egy kevés extra sajtot vagy cseppents rá egy kis tejszínt. Pirított kenyérszelettel vagy sajtos ropogóssal kínálhatod.

    A leves tetejére pirított tökmagot is szórhatsz, ami különleges ízt ad neki.