Sajtos-tejfölös pogácsa tálalva

Sajtos-tejfölös pogácsa

A sajtos-tejfölös pogácsa egy klasszikus magyar sós sütemény, amely különösen puha és könnyed textúrával rendelkezik. A tejföl hozzáadása nemcsak a tészta puhaságát fokozza, hanem egy kellemesen lágy ízt is ad neki, míg a sajt ropogósabbá és ízletesebbé varázsolja a pogácsát. Ez a pogácsa gyorsan elkészíthető, így ideális választás vendégváró falatként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. A kívül ropogós, belül omlós állag miatt mindenki imádni fogja, és garantáltan gyorsan elfogy az asztalról.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Reszelt sajt
200 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor segíti az élesztő táplálását és gyorsabb felfutását.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, mert így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a pogácsa tésztája omlósabb lesz.

    3

    A reszelt sajt felét keverd a lisztes keverékhez.

    Érdemes keményebb sajtot használni, például trappistát vagy cheddar-t, mert ezek jobban bírják a sütést.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a pogácsa.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás során a tészta réteges szerkezetű lesz, ami sütés közben szétválik, így a pogácsa levelesebb és könnyebb lesz.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, ami lazább és könnyebb szerkezetet eredményez.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra, hogy minél kevesebb tészta vesszen kárba.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A felvert tojás szép, fényes színt ad a pogácsáknak sütés közben.

    9

    Szórd meg a maradék reszelt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.