Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor segíti az élesztő táplálását és gyorsabb felfutását.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, mert így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a pogácsa tésztája omlósabb lesz.
A reszelt sajt felét keverd a lisztes keverékhez.
Érdemes keményebb sajtot használni, például trappistát vagy cheddar-t, mert ezek jobban bírják a sütést.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás során a tészta réteges szerkezetű lesz, ami sütés közben szétválik, így a pogácsa levelesebb és könnyebb lesz.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel, ami lazább és könnyebb szerkezetet eredményez.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra, hogy minél kevesebb tészta vesszen kárba.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A felvert tojás szép, fényes színt ad a pogácsáknak sütés közben.
Szórd meg a maradék reszelt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.