Salmon Gyoza tálalva lazacos töltelékkel és szójaszószos mártogatóval

Salmon Gyoza – lazacos töltelékkel

A Salmon Gyoza a japán konyha halas klasszikusainak egyik különleges változata, amely a lazac karakteres, mégis lágy ízvilágára épül. A gyoza, mely eredetileg kínai eredetű, Japánban sajátos formát öltött: vékony tésztalap, ropogós sütési technika és párolás kombinációja jellemzi. A lazac a japán gasztronómiában mindig is kiemelt szerepet töltött be – különösen sushi és grillezett formában –, de ebben az esetben finomra vágva kerül a tésztába, gyömbérrel, fokhagymával és újhagymával kiegészítve. A szezámolaj enyhén diós ízt ad hozzá, a szójaszósz pedig kiemeli az umami karaktert. Ez a gyoza ideális választás azoknak, akik szeretik a halat, de valami újat keresnek. A ropogós külső és a szaftos lazactöltelék találkozása különleges élményt nyújt. Citromos vagy yuzu-szójaszószos mártogatóval pedig még frissítőbbé tehető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
525 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
200 g Lazacfilé (nyersen, apróra vágva)
1 szál Újhagyma (apróra vágva)
5 g Gyömbér (reszelt)
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Olaj (sütéshez)
100 ml Víz (pároláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze az apróra vágott nyers lazacfilét az újhagymával, reszelt fokhagymával és gyömbérrel. Adj hozzá szójaszószt és szezámolajat, majd keverd össze. TIPP: Használj friss, bőr nélküli lazacot, és ellenőrizd, hogy nincs-e benne szálka.

    A lazacot nagyon apróra vágd, szinte pépesre, hogy könnyen lehessen vele tölteni a gyozákat.

    2

    Tölts minden gyoza lap közepére egy teáskanálnyi tölteléket. A szélét vízzel nedvesítsd be, hajtsd félbe és csípd össze. TIPP: A lazac gyorsan sül, ezért ne használj túl nagy tölteléket.

    A gyoza lapok szélét alaposan nedvesítsd be, hogy jól összetapadjanak. Ha nem tapadnak, akkor a töltelék kifolyhat sütés közben.

    3

    Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, helyezd bele a gyozákat, és süsd aranybarnára az aljukat (kb. 2 percig).

    Ne tedd túl szorosan a gyozákat a serpenyőbe, hogy egyenletesen tudjanak sülni.

    4

    Öntsd hozzá a vizet, fedd le, és párold 5 percig. Ezután vedd le a fedőt, és süsd még 1 percig, hogy ropogós aljú legyen.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől. Annyi vizet önts, hogy a gyozák alja ellepje.

    5

    Tálald szójaszószos vagy citrusos mártogatóval, újhagymával megszórva. TIPP: A lazac ízét kiemeli egy kevés yuzu-lé vagy lime-lé a mártásban.

    A mártogatóba tehetsz egy kevés chiliolajat is, ha szereted a csípős ízeket.