Kezdjük a tészta elkészítésével. A lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk. A vajat felkockázzuk, és a liszthez adjuk.
A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós legyen, ezért ne hagyjuk sokáig szobahőmérsékleten!
A vajat morzsoljuk össze a liszttel, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Ezután adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a tejet, és gyúrjuk össze a tésztát.
A tészta ne legyen túl lágy, ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet, hogy könnyebben formázható legyen.
A tésztát formázzunk cipóvá, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
A tészta pihentetése segít, hogy könnyebben nyújtsuk és formázhassuk.
Míg a tészta pihen, készítsük el az édes tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd egy tálban összekeverjük őket a fahéjjal.
Az aszalt gyümölcsöket előzőleg is beáztathatjuk egy kis vízben, hogy még puhábbak legyenek.
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy egy szaggató segítségével vágjunk belőle kerek formákat.
Használjunk lisztet a nyújtáshoz, hogy a tészta ne ragadjon le.
A tészta közepére tegyünk egy kevés gyümölcsös tölteléket, majd hajtsuk félbe és a széleket nyomjuk össze, hogy ne essen ki a töltelék.
Ha nem biztosak vagyunk a töltelék mennyiségében, inkább kevesebbet tegyünk rá, hogy a tészta szélei jól záródjanak.
A kész salteñákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük meg őket felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáskenéshez használjunk puha ecsetet, hogy ne húzzuk szét a tészta szélét.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért 15 perc után ellenőrizzük a salteñák állapotát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.