Salteña édes tésztával, aszalt gyümölcsökkel és fahéjjal, frissen sütve

Salteña édes tésztával

A salteña egy hagyományos bolíviai étel, amely az ország utcai étkezési kultúrájának egyik legismertebb része. Az édes tésztával készült változat különleges és ínycsiklandó, hiszen az aszalt gyümölcsök és a fahéj finom aromájú tölteléket alkotnak. Eredetileg a bolíviai háztartásokban és piacokon népszerű étel, ma már a világ számos helyén megtalálható. Az édes salteñák egy igazi ínycsiklandó élményt kínálnak, amit könnyen elkészíthetsz otthon is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Vaj
50 g Cukor
1 ek. Sütőpor
150 ml Tej
2 db Tojássárgája
0.5 tk.
1 db Tojás a kenéshez
100 g Aszalt gyümölcsök (pl. mazsola, sárgabarack)
1 tk. Cinnamon

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük a tészta elkészítésével. A lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk. A vajat felkockázzuk, és a liszthez adjuk.

    A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós legyen, ezért ne hagyjuk sokáig szobahőmérsékleten!

    2

    A vajat morzsoljuk össze a liszttel, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Ezután adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a tejet, és gyúrjuk össze a tésztát.

    A tészta ne legyen túl lágy, ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet, hogy könnyebben formázható legyen.

    3

    A tésztát formázzunk cipóvá, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.

    A tészta pihentetése segít, hogy könnyebben nyújtsuk és formázhassuk.

    4

    Míg a tészta pihen, készítsük el az édes tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd egy tálban összekeverjük őket a fahéjjal.

    Az aszalt gyümölcsöket előzőleg is beáztathatjuk egy kis vízben, hogy még puhábbak legyenek.

    5

    A pihentetett tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy egy szaggató segítségével vágjunk belőle kerek formákat.

    Használjunk lisztet a nyújtáshoz, hogy a tészta ne ragadjon le.

    6

    A tészta közepére tegyünk egy kevés gyümölcsös tölteléket, majd hajtsuk félbe és a széleket nyomjuk össze, hogy ne essen ki a töltelék.

    Ha nem biztosak vagyunk a töltelék mennyiségében, inkább kevesebbet tegyünk rá, hogy a tészta szélei jól záródjanak.

    7

    A kész salteñákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük meg őket felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáskenéshez használjunk puha ecsetet, hogy ne húzzuk szét a tészta szélét.

    8

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap.

    A sütési idő függ a sütő típusától, ezért 15 perc után ellenőrizzük a salteñák állapotát.