A lisztet szitáld egy tálba, majd keverd hozzá a cukrot és a sót. Készíts egy kis fészket a liszt közepén, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt.
A szitálás segít a liszt fellazításában, így a tészta könnyebben dolgozható lesz.
A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, és jól keverd össze. Tedd hozzá a felolvasztott vajat és a tojást, majd jól dolgozd el a tésztát.
Ha a tészta túl ragacsos, egy kevés lisztet adva könnyebben kezelhetővé válik.
Dagaszd a tésztát 10-15 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és hagyd kelni egy meleg helyen 1 órán át, hogy a tészta duplájára nőjön.
A tészta kelesztéséhez helyezheted egy meleg, de nem forró helyre, például a sütőbe.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A mazsolát keverd össze a fahéjjal és a szárított narancshéjjal.
A mazsolát először érdemes vízben áztatni 10 percig, hogy puhább legyen, és jobban felszívja a fűszereket.
A megkelt tésztát oszd kisebb darabokra, majd formázz belőlük kis golyókat. Nyújtsd ki őket, és töltsd meg a mazsolás keverékkel. A tésztát hajtsd össze, hogy zsemléket formázz.
A tésztát finoman nyújtsd ki, hogy ne legyen túl vékony, így könnyebb lesz a tölteléket benne tartani.
A kis zsemléket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még 15 percig pihenni.
A pihentetett tészták lazábbak és könnyebben sülnek, ezért ne hagyd ki ezt a lépést.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 15-20 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak.
Ha a zsemlék túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a sütő hőmérsékletét.
Miután a salteñák megsültek, hagyd őket kihűlni, és tálald frissen, ízlés szerint porcukorral meghintve.
A salteñák tökéletesek reggelire, délutáni uzsonnára, vagy bármilyen alkalomra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.