Salteña mazsolával, frissen tálalva, puha tésztával

Salteña mazsolával

A Salteña egy hagyományos bolíviai sütemény, amely gazdag töltelékkel és omlós tésztával készül. Az étel a bolíviai konyha egyik alapétele, és szinte minden étkezéshez kísérőként fogyasztható. A mazsolás változatot különösen népszerű reggelire vagy desszertként. A salteñák tölteléke lehet húsos, zöldséges vagy édes, mint ebben az esetben, amikor a mazsola és a fahéj édes íze dominál.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
15 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
250 ml Tej
50 g Vaj
1 db Tojás
100 g Mazsola
1 tk. Fahéj
1 tk. Szárított narancshéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy tálba, majd keverd hozzá a cukrot és a sót. Készíts egy kis fészket a liszt közepén, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt.

    A szitálás segít a liszt fellazításában, így a tészta könnyebben dolgozható lesz.

    2

    A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, és jól keverd össze. Tedd hozzá a felolvasztott vajat és a tojást, majd jól dolgozd el a tésztát.

    Ha a tészta túl ragacsos, egy kevés lisztet adva könnyebben kezelhetővé válik.

    3

    Dagaszd a tésztát 10-15 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és hagyd kelni egy meleg helyen 1 órán át, hogy a tészta duplájára nőjön.

    A tészta kelesztéséhez helyezheted egy meleg, de nem forró helyre, például a sütőbe.

    4

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A mazsolát keverd össze a fahéjjal és a szárított narancshéjjal.

    A mazsolát először érdemes vízben áztatni 10 percig, hogy puhább legyen, és jobban felszívja a fűszereket.

    5

    A megkelt tésztát oszd kisebb darabokra, majd formázz belőlük kis golyókat. Nyújtsd ki őket, és töltsd meg a mazsolás keverékkel. A tésztát hajtsd össze, hogy zsemléket formázz.

    A tésztát finoman nyújtsd ki, hogy ne legyen túl vékony, így könnyebb lesz a tölteléket benne tartani.

    6

    A kis zsemléket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még 15 percig pihenni.

    A pihentetett tészták lazábbak és könnyebben sülnek, ezért ne hagyd ki ezt a lépést.

    7

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 15-20 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak.

    Ha a zsemlék túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a sütő hőmérsékletét.

    8

    Miután a salteñák megsültek, hagyd őket kihűlni, és tálald frissen, ízlés szerint porcukorral meghintve.

    A salteñák tökéletesek reggelire, délutáni uzsonnára, vagy bármilyen alkalomra.