Sambar kókuszos változatban, friss korianderrel díszítve

Sambar kókuszos változatban

A Sambar egy klasszikus indiai étel, amelyet különféle zöldségekkel és fűszerekkel készítenek. A kókuszos változat különleges ízt ad a levesnek, miközben megőrzi a tradicionális Sambar fűszeres, enyhén csípős jellegét. Az ételt általában rizs mellett tálalják, és gazdag tápanyagforrásként szolgál, különösen vegetáriánusok számára. A kókuszkrémes sambar egy lágy és gazdag leves, amely tökéletes a hideg napokra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Tárkonybab
100 g Vöröslencse
50 g Kókuszreszelék
200 ml Kókusztej
2 db Sárgarépa
2 db Krumpli
1 db Hagyma
2 db Paradicsom
3 szegfű Fokhagyma
1 csokor Friss koriander
1 ek. Tamárind paszta
1 tk. Mustármag
1 tk. Kömény
1 tk. Kurkumapor
1 tk. Chili por
1 tk.
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröslencsét és a tárkonybabot öblítsd le, majd egy lábasban forrald fel vízben, és főzd 15-20 percig, amíg megpuhulnak.

    Ha gyorsabban szeretnéd a babot főzni, áztasd be előzőleg vízbe legalább egy órára.

    2

    A sárgarépát és a krumplit hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítsd.

    A zöldségeket egyenlő méretűre vágva a főzés során egyenletesen megpuhulnak.

    3

    A sárgarépát, krumplit, hagymát és fokhagymát egy külön edényben pirítsd meg olívaolajon, majd add hozzá a kurkumát, chili port, köményt és mustármagot. Főzd 5 percig.

    A fűszerek aromája jobban érvényesül, ha először a zöldségeket pirítod meg a fűszerekkel, így jobban felszívódnak.

    4

    A paradicsomokat vágd apróra, és add hozzá a pirított zöldségekhez. Pirítsd tovább, amíg a paradicsom levet nem ereszt.

    A paradicsomot hagyd egy kicsit összefőni, hogy még gazdagabb ízt adjon a levesnek.

    5

    A kókusztejet és a tamárind pasztát keverd össze, majd add a zöldséges keverékhez. Főzd további 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tamárind különleges, enyhén savanykás ízt ad a levesnek, ami jól kiegészíti a kókusz édességét.

    6

    A főtt lencsét és babot add a leveshez, és főladd össze az egészet 5 percig. Ha szükséges, ízesítsd sóval és extra chili porral.

    A fűszeres levesekben mindig érdemes kóstolni és igazítani az ízeket, hogy a megfelelő egyensúlyt elérd.

    7

    A friss koriandert vágd finomra, és tálalás előtt szórd a leves tetejére.

    A koriander frissessége és illata kiemeli a leves ízeit, ezért fontos, hogy tálalás előtt adj hozzá frissen vágott leveleket.