Sambar mungóbabbal, friss korianderrel díszítve

Sambar Mungóbabbal

A Sambar egy indiai leves, amely az egyik legnépszerűbb étel a Dél-Indiai konyhában. A sambar gazdag fűszerekkel, tamarinddal és lencsével készül, és az étkezések elmaradhatatlan része. Az eredeti sambar változatok számos regionális különbséget mutatnak, de az alapja mindig a lencse és a fűszeres lé. A mungóbabbal készült változat egészségesebb és könnyebben emészthető, miközben megőrzi a sambar jellegzetes, ínycsiklandó ízét. A friss koriander és a tamarind savanykás íze remekül kiemeli a sambar fűszerességét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Mungóbab
2 db Paradicsom
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Garam masala
1 tk. Kömény
1 ek. Tamarind pép
100 g Lencse
0.5 tk. Kurkuma
1 ág Friss koriander
1 tk.
1 ek. Olívaolaj
500 ml Zöldségalaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mungóbabot és a lencsét öblítsd le, majd egy lábasban főzd meg őket a zöldségalaplében kb. 25-30 percig.

    A babokat és a lencsét egy éjszakára beáztathatod, hogy gyorsabban főjenek.

    2

    A hagymát apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd meg. A paradicsomokat vágd fel kisebb darabokra.

    A hagymát és fokhagymát pörköld meg egy kevés olívaolajon, hogy intenzívebb ízt adjanak.

    3

    A paradicsomokat, fokhagymát és hagymát add hozzá a főzőedényhez, majd ízesítsd garam masalával, köménnyel, kurkumával és sóval.

    A fűszerek és a paradicsom együtt adják a sambar gazdag ízét.

    4

    A tamarind pépet is add hozzá, majd főzd a levest további 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A tamarind ad egy különleges, savanykás ízt a sambarhoz, ami jellegzetessé teszi.

    5

    Tálalás előtt friss korianderrel díszítsd a levest.

    A koriander friss, aromás ízt ad, és a színével is szépíti a levest.

    6

    Tálald a sambar-t forrón, rizs mellett vagy magában.

    A sambar a legfinomabb akkor, ha frissen tálaljuk, és jól kiegészíti a főételeket.