Sambar tamarinddal, friss korianderrel tálalva

Sambar tamarinddal

A sambar egy hagyományos dél-indiai étel, amelyet fűszeres lencséből és zöldségekből készítenek. A tamarind hozzáadása adja meg az étel különleges savanykás ízét. A sambar gyakran szerepel az indiai háztartások étkezésein, különösen reggelire, és mindig friss korianderrel tálalják, ami még inkább kiemeli az étel frissességét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Lencse
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss tamarind
1 ek. Dísznövények (pl. koriander)
2 db Zöld chili
1 tk. Garam masala
1 tk. Mustármag
1 tk. Kurkuma
1 tk.
0.5 tk. Friss bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét öblítsd át és főzd meg egy lábasban 25-30 perc alatt, amíg teljesen megpuhul.

    Ha gyorsabban szeretnéd elkészíteni, használhatsz konzerv lencsét, amit csak át kell öblíteni.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágd, a zöld chili paprikát is szeleteld fel.

    A zöld chili paprikát ízlés szerint adhatod hozzá, ha nem szeretnéd túl csípősre, akkor csökkentsd a mennyiségét.

    3

    Egy serpenyőben olajon pirítsd meg a mustármagot, amíg kipattog, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát és chilit. Pirítsd őket aranybarnára.

    A mustármagot mindig alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert akkor keserűvé válhat.

    4

    Ezután add hozzá a garam masalát, kurkumát, sót és friss borsot. Keverd össze alaposan, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

    A kurkuma és garam masala gazdag ízt ad a sambarhoz, ne hagyd ki őket.

    5

    A tamarindot egy tálban oldd fel vízben, majd szűrd le, hogy eltávolítsd a magokat és a héjat. A tamarindot add hozzá a főzőkeverékhez.

    A tamarind hozzáadása friss, savanykás ízt ad az ételnek, ha nem találsz frisset, használhatsz tamarind pasztát is.

    6

    Ezután add hozzá a főtt lencsét a serpenyőhöz és keverd össze, majd főzd további 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A lencsét folyamatosan keverd, hogy ne ragadjon le, és a fűszeres lé jól átjárja.

    7

    Tálalás előtt díszítsd korianderrel, és forrón tálald rizzsel vagy naan kenyérrel.

    A friss koriander kiemeli a sambar ízeit és szép színt ad az ételnek.