Savanyított kelkáposzta üvegben

Savanyított kelkáposzta

A savanyított kelkáposzta egy klasszikus savanyúság, amelyet világszerte számos konyhában készítenek. A káposzta természetes édessége és a fűszeres ecetes lé pikáns frissességet ad ennek a köretnek. A házi savanyítás kiváló módja annak, hogy tartósítsuk a zöldségeket, miközben megőrizzük tápértéküket és különleges ízvilágot hozunk létre. Ez a recept tökéletes választás grillezett húsokhoz, salátákhoz vagy önálló savanyúságként is fogyasztható. Ha szereted a ropogós és friss savanyúságokat, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
60 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Kelkáposzta
500 ml Víz
250 ml Fehér ecet
20 g
30 g Cukor
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors
1 tk. Mustármag
1 ek. Kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposztát alaposan mosd meg, vágd félbe, és szeleteld vékony csíkokra vagy nagyobb darabokra.

    A kelkáposzta külső, keményebb leveleit távolítsd el.

    2

    Egy sterilizált üvegbe helyezd el a kelkáposztadarabokat, a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket és a babérlevelet.

    A kelkáposztát nyomkodd le az üvegben, hogy minél több férjen bele.

    3

    Egy lábosban forrald fel az ecetet, a vizet, a cukrot, a sót, a feketeborsot, a mustármagot és a kaprot. Hagyd pár percig főni, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.

    A kelkáposztához jól illik a kömény is, tehetsz bele egy teáskanálnyit.

    4

    Öntsd a kihűlt savanyító levet a kelkáposztára úgy, hogy teljesen ellepje.

    A kelkáposzta hajlamos a felúszásra, ezért használj lesúlyozót.

    5

    Zárd le az üveget, és tedd hűtőszekrénybe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    Minél tovább áll a hűtőben, annál intenzívebb lesz az íze. Egy hét után éri el a legjobb formáját.

    6

    Fogyasztás előtt hagyd állni legalább 48 órát a hűtőben, hogy az ízek teljesen kialakuljanak.

    A savanyított kelkáposzta remek köret húsételekhez, de önmagában is finom.