Válogasd ki a friss, sértetlen szőlőleveleket, majd alaposan mosd meg őket hideg vízben.
A fiatal, zsenge levelek a legjobbak savanyításhoz. Kerüld a sérült, lyukas leveleket.
Forralj vizet egy nagy lábosban, majd egyesével mártsd bele a szőlőleveleket 20-30 másodpercre, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.
A blansírozás segít a levelek puhításában és a színük megőrzésében. Ne hagyd túl sokáig a forró vízben, mert széteshetnek.
Egy másik lábosban keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot, majd forrald fel, amíg az összetevők teljesen feloldódnak.
Az ecet és a cukor arányát ízlés szerint változtathatod. A lényeg, hogy a savanyú és édes ízek egyensúlyban legyenek.
Hámozd meg és vágd félbe a fokhagymát. A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot és kapormagot helyezd az üveg aljára.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Más fűszerekkel is kísérletezhetsz, például koriandermaggal vagy szegfűborssal.
Gondosan helyezd az üvegbe a szőlőleveleket, rétegezve a fűszerekkel és fokhagymával.
A leveleket szorosan pakold az üvegbe, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Ez segít megelőzni a penészedést.
Öntsd rá a forró savanyító levet az üvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.
A forró lé segít a levelek tartósításában. Ügyelj, hogy a levelek teljesen ellepje a lé.
Hagyd kihűlni az üveget szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 3 napra, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtőben való érlelés elengedhetetlen az ízek kialakulásához. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.
A savanyított szőlőlevél készen áll! Használhatod töltött szőlőlevél készítéséhez vagy salátákhoz.
Felbontás után hűtőben tárold, és fogyaszd el néhány héten belül.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.