Savanyított szőlőlevél tálalva üvegben

Savanyított szőlőlevél

A szőlőlevelet már az ókori Görögországban és a Közel-Keleten is használták, leginkább töltött szőlőlevelek készítéséhez. A savanyított verzió különösen népszerű a mediterrán és balkáni konyhákban, ahol hosszabb tárolásra is alkalmassá teszi a leveleket. A megfelelő fűszerezés és az ecetes lé nemcsak az ízét, hanem az eltarthatóságát is növeli. Otthon könnyen elkészíthető, így mindig kéznél lehet, ha egy hagyományos dolma vagy más szőlőleveles étel elkészítésére vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
40 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
20 db Friss szőlőlevél
500 ml Víz
150 ml Ecet (10%-os)
20 g
30 g Cukor
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 ek. Mustármag
1 tk. Fekete bors
1 tk. Kapormag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Válogasd ki a friss, sértetlen szőlőleveleket, majd alaposan mosd meg őket hideg vízben.

    A fiatal, zsenge levelek a legjobbak savanyításhoz. Kerüld a sérült, lyukas leveleket.

    2

    Forralj vizet egy nagy lábosban, majd egyesével mártsd bele a szőlőleveleket 20-30 másodpercre, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.

    A blansírozás segít a levelek puhításában és a színük megőrzésében. Ne hagyd túl sokáig a forró vízben, mert széteshetnek.

    3

    Egy másik lábosban keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot, majd forrald fel, amíg az összetevők teljesen feloldódnak.

    Az ecet és a cukor arányát ízlés szerint változtathatod. A lényeg, hogy a savanyú és édes ízek egyensúlyban legyenek.

    4

    Hámozd meg és vágd félbe a fokhagymát. A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot és kapormagot helyezd az üveg aljára.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Más fűszerekkel is kísérletezhetsz, például koriandermaggal vagy szegfűborssal.

    5

    Gondosan helyezd az üvegbe a szőlőleveleket, rétegezve a fűszerekkel és fokhagymával.

    A leveleket szorosan pakold az üvegbe, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Ez segít megelőzni a penészedést.

    6

    Öntsd rá a forró savanyító levet az üvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.

    A forró lé segít a levelek tartósításában. Ügyelj, hogy a levelek teljesen ellepje a lé.

    7

    Hagyd kihűlni az üveget szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 3 napra, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtőben való érlelés elengedhetetlen az ízek kialakulásához. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.

    8

    A savanyított szőlőlevél készen áll! Használhatod töltött szőlőlevél készítéséhez vagy salátákhoz.

    Felbontás után hűtőben tárold, és fogyaszd el néhány héten belül.