Scotch egg zöldséges töltelékkel aranybarna panírban

Scotch egg zöldséges töltelékkel

A scotch egg egy hagyományos brit étel, amelyet eredetileg a 19. században kezdtek el fogyasztani a szigetországban. Az étel népszerűsége gyorsan elterjedt, és ma már világszerte ismert. A klasszikus scotch egg húsos töltelékkel készül, de a zöldséges változat egy friss, egészséges alternatívát kínál. Ahogy a tojások sülnek, a fűszerek és a zöldségek illata megtölti a konyhát, miközben a panír ropogósra sül. Ez az étel tökéletes választás egy könnyű vacsorához vagy előételhez. Ha szeretnél egy még ínycsiklandóbb verziót, próbáld meg egy kis sajttal felturbózni a tölteléket!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Tojás
200 g Főtt burgonya
100 g Zöldborsó
1 db Sárgarépa
1 db Póréhagyma
1 csipet Fűszerek (só, bors, paprika)
2 db Tojás a panírozáshoz
150 g Zsemlemorzsa
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojásokat tedd fel főni egy lábasba vízben, és főzd őket 10 percig. Amint megfőttek, tedd őket hideg vízbe, hogy lehűljenek, majd hámozd meg őket.

    Ha biztosra akarsz menni, hogy a tojásokat ne főzd túl, tartsd szemmel a főzési időt. A tökéletes tojás puha, de nem folyós sárgájú!

    2

    A burgonyát főzd meg, majd pépesítsd egy villával. A sárgarépát hámozd meg és reszeld le. A póréhagymát finomra vágd.

    A póréhagyma helyett használhatsz hagymát is, de a póréhagyma enyhén édesebb ízt ad a tölteléknek.

    3

    A zöldborsót főzd meg egy kevés vízben 5-7 perc alatt, majd szűrd le és add hozzá a burgonyás péphez. A reszelt sárgarépát, póréhagymát is keverd hozzá, majd ízesítsd sóval, borssal és egy csipetnyi paprikával.

    Ha a zöldborsó fagyasztott, csak annyit főzz rajta, amennyit szükséges, hogy megpuhuljon.

    4

    Minden tojást körbevehetsz egy adag zöldséges töltelékkel. Ügyelj arra, hogy ne nyomd túl szorosra, hogy a töltelék jól elférjen a tojás körül, de ne is legyen túl laza.

    Az egyenletes töltelék eloszlása segít a panírozásban, hogy a tojás ne repedjen szét a sütés közben.

    5

    A panírozáshoz készíts elő két tálat. Az egyikben verj fel egy tojást, a másikban pedig a zsemlemorzsát tedd. Minden töltött tojást először a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába mártsd.

    A panír vékony, de egyenletes réteg legyen, hogy szépen ropogjon a sütés után.

    6

    Melegíts olajat egy serpenyőben, és sütés közben folyamatosan figyeld a hőmérsékletet, hogy a tojások ne égjenek meg. A panírozott tojásokat süsd 3-4 percig, amíg aranybarna nem lesz a külseje.

    Ha túl forró az olaj, a panír hamar megéghet. Ha túl hideg, a tojás nem lesz kellően ropogós. Ideális hőmérséklet: 170-180 °C.

    7

    Miután elkészültek a scotch eggek, helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ha biztosra akarsz menni, hogy a tojás teljesen átsült, vágj egyet a közepébe, és nézd meg, hogy a tojássárga teljesen megszilárdult-e.