Sekihan azukibabbal tálalva, szezámmaggal megszórva

Sekihan azukibabbal

A Sekihan egy tradicionális japán étel, amely a különleges azuki bab és rizs kombinációjára épít. Az étel gyakran szerepel ünnepi alkalmakkor, mivel a piros szín szimbolizálja a boldogságot és a jólétet. Az azuki bab, amelyet régóta használnak az ázsiai konyhákban, édes, enyhén fűszeres ízt ad a rizsnek, míg a szójaszósz mélységet és umami ízt biztosít. A Sekihan tökéletes választás lehet egy vegán étkezéshez vagy egy egyszerű, de finom japán étkezéshez. Technikai tipp: a rizs főzése során fontos, hogy ne keverd túlságosan, hogy a rizsszemek szépen megmaradjanak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs
150 g Azuki bab
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
600 ml Víz
1 tk.
1 db Hagyma
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Az azuki babot egy éjszakán át áztasd be hideg vízbe. A rizst alaposan öblítsd le, hogy eltávolítsd a fölösleges kemikáliákat.

    Az azuki babot áztassuk be, hogy lágyabb legyen, és könnyebben főzzük meg. A rizst érdemes alaposan öblíteni, hogy ne legyen ragadós.

    2

    Egy lábasban melegítsd fel a szezámolajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsd aranybarnára.

    Ügyelj arra, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserűvé válhat. A közepes lángon való pirítás ideális.

    3

    A felpirított hagymához add hozzá a leöblített rizst és az azuki babot. Öntsd rá a vizet, és ízesítsd sóval és szójaszósszal.

    Ne keverd túl a rizst, hogy ne törjön össze. Amint elkezd forrni, csökkentsd a hőt alacsonyra, hogy lassan főhessen.

    4

    Fedd le a lábast, és főzd a rizst és a babot kb. 40 percig alacsony lángon, amíg a rizs megpuhul és a víz felszívódik.

    Ne emeld le a fedelet, mivel ez gőzt engedhet el, és nem fog megfelelően megpuhulni a rizs. Ha szükséges, adj még egy kevés vizet.

    5

    Miután elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 10 percig. Szórj rá szezámmagot és tálald melegen.

    A pihentetés segít, hogy a rizs jobban összeálljon és az ízek összeérjenek. A szezámmag szép roppanós textúrát ad.