Semla fahéjas töltelékkel, svéd édesség, frissen tálalva

Semla fahéjas töltelékkel

A Semla egy klasszikus svéd édesség, amelyet hagyományosan húsvét előtt fogyasztanak. A tészta puha és lágy, míg a fahéjas töltelék frissítő és gazdag ízt ad. Eredetileg a Semlát fűszeres tejjel fogyasztották, de a fahéjas töltelékkel készült változat gyorsan népszerűvé vált a világ más részein is. A Semla egy tökéletes desszert a hideg hónapokban, amikor egy finom, édes édesség felmelegíti a lelkünket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
75 g Cukor
2 tk. Sütőpor
1 csipet
250 ml Tej
50 g Vaj
1 tk. Fahéj
300 ml Cukrozott tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, cukrot, sütőport, sót és fahéjat keverd össze egy nagy tálban.

    A fahéj a Semla egyik jellegzetes ízesítője, amely édessé és fűszeressé varázsolja a tésztát.

    2

    A vajat olvaszd meg, és adj hozzá a tejhez. Az így kapott keveréket lassan öntsd a száraz hozzávalókhoz, miközben folyamatosan kevered.

    Ha a tésztát túl sokáig kevered, túl kemény lesz. A cél egy lágy, de jól formálható tészta.

    3

    A tésztát gyúrd össze, majd oszd 8-10 egyenlő részre, és formázz belőlük kis gombócokat. A gombócokat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tésztát ne nyomd túl erősen, hogy megőrizzék a levegősségüket, így könnyed, puha lesz a Semla.

    4

    Süsd a Semlát 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A Semla akkor kész, amikor szépen megpirul a teteje, és a tészta puha marad belül.

    5

    Miután kihűltek, vágd le a tetejüket, és kanalazd ki a belsejüket, hogy helyet készíts a fahéjas tölteléknek.

    A belsejét ne dobd ki! A maradék tészta töltelékként is felhasználható.

    6

    A kihúzott tészta darabokat keverd össze cukrozott tejszínnel és egy kis fahéjjal, majd töltsd vissza a keveréket a kifújt Semlákba.

    A fahéjas töltelék lágy, de nem folyós, így jól fogja kitölteni a Semlát anélkül, hogy kilötyögne.

    7

    A tetejét tedd vissza a Semlára, és szórj meg egy kevés fahéjjal. Tálald frissen, és élvezd a lágy, édes falatokat.

    A Semlát a legjobb frissen tálalni, mert akkor a tészta még puha és finom. A fahéj szórása a végén teszi teljessé az ízt.