A lisztet, cukrot, sütőport, sót és fahéjat keverd össze egy nagy tálban.
A fahéj a Semla egyik jellegzetes ízesítője, amely édessé és fűszeressé varázsolja a tésztát.
A vajat olvaszd meg, és adj hozzá a tejhez. Az így kapott keveréket lassan öntsd a száraz hozzávalókhoz, miközben folyamatosan kevered.
Ha a tésztát túl sokáig kevered, túl kemény lesz. A cél egy lágy, de jól formálható tészta.
A tésztát gyúrd össze, majd oszd 8-10 egyenlő részre, és formázz belőlük kis gombócokat. A gombócokat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztát ne nyomd túl erősen, hogy megőrizzék a levegősségüket, így könnyed, puha lesz a Semla.
Süsd a Semlát 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A Semla akkor kész, amikor szépen megpirul a teteje, és a tészta puha marad belül.
Miután kihűltek, vágd le a tetejüket, és kanalazd ki a belsejüket, hogy helyet készíts a fahéjas tölteléknek.
A belsejét ne dobd ki! A maradék tészta töltelékként is felhasználható.
A kihúzott tészta darabokat keverd össze cukrozott tejszínnel és egy kis fahéjjal, majd töltsd vissza a keveréket a kifújt Semlákba.
A fahéjas töltelék lágy, de nem folyós, így jól fogja kitölteni a Semlát anélkül, hogy kilötyögne.
A tetejét tedd vissza a Semlára, és szórj meg egy kevés fahéjjal. Tálald frissen, és élvezd a lágy, édes falatokat.
A Semlát a legjobb frissen tálalni, mert akkor a tészta még puha és finom. A fahéj szórása a végén teszi teljessé az ízt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.