Gluténmentes Semla, mandulával tálalva

Semla gluténmentes tésztával

A Semla a svéd konyha egyik legismertebb édessége, amely hagyományosan a húsvéti időszakban kerül az asztalra. Az eredeti recept a svéd fánkok egyik változata, és az évek során számos variációja alakult ki, köztük a gluténmentes változat. A gluténmentes Semla éppolyan finom, mint a hagyományos változat, és tökéletes azok számára, akik érzékenyek a gluténra, de nem szeretnének lemondani a finom édességről. A vaníliás tejszín és a ropogós mandula friss ízeket ad a desszertnek, míg a gluténmentes tészta könnyed és puha marad.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Gluténmentes lisztkeverék
1 cs. Élesztő
50 g Cukor
200 ml Tej
100 g Vaj
1 csipet
1 db Tojás
200 ml Tejszín
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A tej hőmérséklete fontos: ha túl forró, elpusztíthatja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.

    2

    A gluténmentes lisztet, sót és a vaníliás cukrot keverd össze egy tálban. Add hozzá az élesztős keveréket, majd a tojást és az olvasztott vajat, és gyúrd jól össze a tésztát.

    A gluténmentes tészta gyakran morzsalékos, de ne aggódj, ha túl ragacsos, egy kis extra liszt segíthet.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül, hogy megkeljen.

    A pihentetés segíti, hogy a tészta lágy és könnyű legyen, és javítja az állagát.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd kisebb adagokra, és formázz belőlük kis gombócokat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tészta formázása könnyebb, ha kézzel nedvesíted be őket, hogy ne ragadjanak.

    5

    Süsd őket 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnák és megemelkedtek.

    Ne nyisd ki a sütő ajtaját az első 10 percben, hogy a fánkok szépen megkeljenek.

    6

    A tejszínt verd habbá a vaníliás cukorral. Amikor a fánkok kihűltek, vágd fel őket, és töltsd meg a vaníliás tejszínnel.

    A tejszínt mindig hideg tálban és hideg habverővel verd, hogy gyorsabban habosodjon.

    7

    Szórd meg a töltött Semlát apróra vágott mandulával, és tálald azonnal.

    A mandula extra ropogósságot ad, de használhatsz más diót is, ha úgy jobban szereted.