A tejet melegítsd fel langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy kis cukrot. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt.
A lisztet szitáld át, majd egy tálban keverd össze a cukrot, vaníliás cukrot és a sót. Add hozzá az élesztős tejet, a tojást, és dolgozd össze a tésztát.
A tésztát kézzel vagy géppel is dagaszthatod, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Adj hozzá a tésztához olvasztott vajat, és folytasd a dagasztást, amíg a vaj teljesen el nem keveredik. Hagyd pihenni a tésztát, amíg megduplázódik a térfogata (kb. 1-1.5 óra).
A tészta pihenéséhez meleg, huzatmentes helyet válassz, hogy gyorsabban keljen.
Miután a tészta megkelt, oszd szét 8-10 egyenlő részre. Formázz kis golyókat, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ne aggódj, ha nem tökéletesek a golyók, sütés közben szépen meg fognak nőni.
Sütés előtt kenj egy felvert tojással a tetejére, hogy szép aranybarna színt kapjanak. Süsd őket előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Ha nem biztos a sütési időben, mindig inkább kevesebb ideig süsd, mert még a forró sütőben is tovább pirulhatnak.
Amíg a zsemle sül, készítsd el a citromkrémet. A tejszínt és tejfölt egy tálban keverd össze, majd add hozzá a citromlét és a cukrot. Keverd simára.
Ha szeretnéd, egy kevés citromhéjat is reszelhetsz a krémbe a még frissebb ízért.
Miután a zsemlék megsültek, hagyd őket kihűlni. Vágd fel őket félbe, és töltsd meg a citromkrémmel.
A krém nem csak finom, de szép sárga színt ad a zsemlének, amitől még étvágygerjesztőbb lesz.
Tálald a semlor citromkrémmel, és ha szeretnéd, szórj rá egy kis porcukrot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.