Semlor citromkrémmel, friss zsemle citromos töltelékkel

Semlor citromkrémmel

A semlor egy hagyományos svéd édesség, amelyet eredetileg húshagyó keddre készítettek. A recept változott az idők során, és a citromos töltelék most egy friss és modern csavart ad az ételnek. A semlor azóta már több országban is ismert, de Svédországban igazi klasszikus desszertnek számít. A citromkrém friss és fanyar íze tökéletes kiegészítője a puha, édes zsemlének.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
25 g Élesztő
50 g Cukor
300 ml Tej
1 db Tojás
100 g Vaj
1 tk.
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Citromlé
100 ml Tejföl
200 ml Tejszín
50 g Cukor (a citromkrémhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsd fel langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy kis cukrot. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    A lisztet szitáld át, majd egy tálban keverd össze a cukrot, vaníliás cukrot és a sót. Add hozzá az élesztős tejet, a tojást, és dolgozd össze a tésztát.

    A tésztát kézzel vagy géppel is dagaszthatod, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    3

    Adj hozzá a tésztához olvasztott vajat, és folytasd a dagasztást, amíg a vaj teljesen el nem keveredik. Hagyd pihenni a tésztát, amíg megduplázódik a térfogata (kb. 1-1.5 óra).

    A tészta pihenéséhez meleg, huzatmentes helyet válassz, hogy gyorsabban keljen.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd szét 8-10 egyenlő részre. Formázz kis golyókat, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ne aggódj, ha nem tökéletesek a golyók, sütés közben szépen meg fognak nőni.

    5

    Sütés előtt kenj egy felvert tojással a tetejére, hogy szép aranybarna színt kapjanak. Süsd őket előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Ha nem biztos a sütési időben, mindig inkább kevesebb ideig süsd, mert még a forró sütőben is tovább pirulhatnak.

    6

    Amíg a zsemle sül, készítsd el a citromkrémet. A tejszínt és tejfölt egy tálban keverd össze, majd add hozzá a citromlét és a cukrot. Keverd simára.

    Ha szeretnéd, egy kevés citromhéjat is reszelhetsz a krémbe a még frissebb ízért.

    7

    Miután a zsemlék megsültek, hagyd őket kihűlni. Vágd fel őket félbe, és töltsd meg a citromkrémmel.

    A krém nem csak finom, de szép sárga színt ad a zsemlének, amitől még étvágygerjesztőbb lesz.

    8

    Tálald a semlor citromkrémmel, és ha szeretnéd, szórj rá egy kis porcukrot.