Semlor vaníliakrémmel töltve, tetejükön kalapszerű zsemletetővel, tálalva

Semlor vaníliakrémmel

A semlor, vagy eredeti nevén semla, Svédország egyik legismertebb ünnepi süteménye, melyet hagyományosan húshagyókedden fogyasztanak. Eredetileg mandulás töltelékkel és tejszínhabbal készítették, de az évek során sokféle változata alakult ki, így a vaníliás semlor is népszerű lett. Technikai tanács: A semlor állagának kulcsa a jól kelt, gazdag élesztős tészta – ne kapkodd el a kelesztési időt. Ahogy a kalácsok sülnek a sütőben, a kardamom fűszeres illata betölti az egész konyhát, felidézve az északi otthonok meghitt hangulatát. Ez a sütemény nemcsak a skandináv kultúra része, hanem igazi vendégváró finomság is, amely bármilyen alkalmat különlegessé tehet. A vaníliakrém lágy édessége és a puha tészta együtt egy igazán harmonikus ízélményt nyújt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
80 g Cukor
75 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Őrölt kardamom
0.5 tk.
1 db Tojás a kenéshez
200 ml Tejszín (habtejszín)
40 g Vaníliapudingpor
30 g Cukor a krémhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt.

    Ne legyen túl forró a tej – csak langyos, különben az élesztő elpusztul.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és kardamomot. Add hozzá az élesztős tejet, a felolvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd sima tésztává.

    Használhatsz robotgépet dagasztókarral, így egyenletesebb lesz a tészta szerkezete.

    3

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.

    A kelesztést gyorsíthatod, ha a tálat langyos (nem forró!) sütőbe helyezed.

    4

    A megkelt tésztából formázz 10 egyenlő gombócot, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva pihentesd még 20 percet.

    A gombócokat egyenletesen oszd el, hogy sütés közben ne érjenek össze.

    5

    Kend meg őket felvert tojással, majd süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 15–18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hűtsd ki teljesen.

    Ha túl gyorsan barnul a teteje, fedd le sütőpapírral a sütés második felében.

    6

    Közben készítsd el a vaníliakrémet: a pudingport keverd el a tejszínnel és a cukorral, majd főzd sűrű krémmé, és hűtsd ki teljesen.

    Főzés után fedd le a krémet fóliával, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

    7

    A kihűlt zsemlék tetejét vágd le, kanalazd ki belsejükből egy kicsit, majd töltsd meg őket a hideg vaníliakrémmel. Helyezd vissza a kalapokat.

    A belső morzsát ne dobd ki – keverheted a krémbe, vagy felhasználhatod más desszerthez!