Shioyaki süllő filé, citrommal és korianderrel tálalva

Shioyaki süllővel

A shioyaki egy japán étel, amelyet hagyományosan halakkal készítenek, és az egyik legnépszerűbb változata a süllővel készült étel. A shioyaki süllő titka a friss szójaszósz és citrom keverékében rejlik, amelynek köszönhetően a hal ízletes és aromás lesz. Az ételt gyakran grillezik, de serpenyőben is tökéletesen elkészíthető. A koriander és citromhéj hozzáadása frissességet ad a halnak, miközben az étel teljesen ízletes és gazdag lesz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Süllő filé
1 tk.
1 cm Friss gyömbér
1 ek. Szezámolaj
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Szójaszósz
1 db Citrom
2 ág Friss koriander
1 csipet Tengeri só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A süllő filéket alaposan tisztítsd meg, ha szükséges, vágd le a szálkát. Sózd meg a filéket, majd tedd félre 10-15 percre, hogy a sót jól beszívja.

    A hal filék sózása elősegíti a frissesség megőrzését, és a hús ízesebbé válik.

    2

    A fokhagymát és gyömbért finomra vágd vagy reszeld. A citromot vágd félbe, és facsard ki a levét. A citrom héját is felhasználhatod a díszítéshez.

    A friss gyömbér és fokhagyma keveréke erősíti a hal ízét, így érdemes frissen használni.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat, majd pirítsd meg benne a fokhagymát és gyömbért közepes lángon, amíg illatosak nem lesznek.

    A szezámolaj kiváló ízt ad a halnak, és segít megőrizni annak puhaságát, miközben enyhe pörkölt ízt ad.

    4

    Amikor a fokhagyma és gyömbér megpirult, öntsd hozzá a szójaszószt és a citrom levét. Keverd jól össze, és főzd egy-két percig, hogy a szósz egyesüljön.

    A szójaszósz és citrom kombinációja umami és savas ízt biztosít, ami jól illik a süllőhöz.

    5

    Tedd bele a halat a serpenyőbe, és főzd mindkét oldalát 3-4 percig, amíg szépen átsül és enyhén karamellizálódik.

    A halat nem szabad túl sütni, hogy ne száradjon ki. Ha a filék vastagabbak, egy kicsit hosszabb ideig süsd őket.

    6

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel és citromhéjjal. Friss tengeri sóval díszítve tálald.

    A koriander friss íze és a citromhéj segít frissíteni a süllő ízét, miközben a tengeri só extra ízt ad.