Shukto keserű dinnyével bengáli leves friss zöldségekkel

Shukto keserű dinnyével

A Shukto egy hagyományos bengáli étel, amelyet gyakran fogyasztanak különböző indiai ünnepi étkezéseken. A leves alapja a keserű dinnye, amelyet fűszeres szószban készítenek el, és mangolddal vagy spenóttal gazdagítanak. A Shukto-t gyakran fogyasztják rizs mellé, és olyan étkezések részeként, ahol a különböző fűszeres és friss ételek kombinálása jellemző.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Keserű dinnye
100 g Zöldbab
1 tk. Bengáli mustármag
2 db Szárított zöld chili
100 g Mángold vagy spenót
2 ek. Ghee (tisztított vaj)
1 cm Gyömbér
4 gerezd Fokhagyma
5 db Curry levelek
1 ág Koriander
3 ek. Joghurt
0.5 tk. Fűszerpaprika
1 csipet
1 csipet Cukor
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A keserű dinnyét hámozd meg, vágd fel és távolítsd el a magokat, majd szeleteld fel vékonyra.

    A keserű dinnye keserűsége enyhíthető, ha egy kis sóval megsózod, és 10-15 percig állni hagyod, majd kinyomkodod a levét.

    2

    A gyömbért és fokhagymát apróra vágd, a mustármagot és a szárított chilit egy mozsárban törd meg.

    A friss gyömbér és fokhagyma intenzívebb ízt ad, míg a tört mustármag és chili a leves alapját gazdagítja.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a gheet, majd add hozzá a curry leveleket, mustármagot, a tört gyömbért és fokhagymát.

    A ghee segít kiemelni a fűszerek ízét, és gazdagabbá teszi az ételt.

    4

    Pirítsd őket 2-3 percig, amíg az illatuk felszabadul, majd add hozzá a zöldbabot és a keserű dinnyét.

    A zöldbab és a keserű dinnye frissességet ad az ételnek.

    5

    Adj hozzá egy csipetnyi fűszerpaprikát, sót és cukrot, majd öntsd rá a vizet.

    A cukor segít ellensúlyozni a keserűséget és egyensúlyba hozza az ízeket.

    6

    Főzd az ételt 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    A zöldségek ne főjenek túl, különben túl puha és pépes lesz az étel.

    7

    A főzés végén add hozzá a mangoldot vagy spenótot, és keverd bele.

    A friss zöldek gazdagítják a levest, és extra frissességet adnak.

    8

    A joghurtot keverd el egy kis vízzel, és öntsd az ételbe, hogy krémesebb textúrát kapj.

    A joghurt segít lágyítani a fűszeres ízeket, és enyhíti a keserűséget.

    9

    Tálald melegen, és szórd meg friss korianderrel.

    A koriander friss, citrusos íze segít kiemelni a leves frissességét.