Skolebrød áfonyával és teljes kiőrlésű liszttel tálalva

Skolebrød áfonyával és teljes kiőrlésű liszttel

A Skolebrød, vagyis a norvég iskolai sütemény, egy hagyományos, finom édesség, amit az iskolások reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak. Az áfonya hozzáadásával friss és gyümölcsös ízvilágot kapunk, míg a teljes kiőrlésű liszt még egészségesebbé teszi ezt a már amúgy is tápláló édességet. Az édes vaníliás tészta és az áfonya harmonikus ízkombinációja minden falatban élvezetet nyújt. Az édességet akár reggelire, akár délutáni kávé mellé is tálalhatjuk.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Finomliszt
100 g Cukor
25 g Élesztő
250 ml Tej
50 g Vaj
2 db Tojás
1 tk.
1 ek. Vaníliás cukor
150 g Áfonya
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben oldd fel az élesztőt és a cukrot, majd hagyd pihenni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ha az élesztő habosodik, az azt jelenti, hogy jó minőségű és aktív. Ha nem, akkor próbálj friss élesztőt használni.

    2

    A lisztet (mindkét típusú lisztet) és a sót tedd egy tálba. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt és a felolvasztott vajat.

    Használj keverőtálat, amely elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen tudj dolgozni a tésztával.

    3

    Add hozzá az egyik tojást, és keverd össze, majd dagaszd a tésztát simára és rugalmasra. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta ne ragadjon.

    Ha túl ragacsos a tészta, fokozatosan adj hozzá lisztet, hogy a kívánt állagot elérd.

    4

    A tésztát letakarva hagyd pihenni meleg helyen 1 órán át, hogy a duplájára nőjön.

    Ha gyorsabban szeretnéd, helyezd a tálat meleg vízfürdőbe, hogy gyorsabban keljen meg a tészta.

    5

    Miután megkelt, oszd a tésztát 8-10 egyenlő darabra, formázz belőlük gombócokat, majd lapítsd őket egyenletes korongokká.

    A tésztát mindig enyhén lisztezd le, hogy ne ragadjon a munkafelülethez.

    6

    A korongokat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Közepükre helyezz egy-egy teáskanál áfonyát, majd a széleket hajtsd be, és tedd őket ismét pihenni 20-30 percre.

    Ne tedd túl sok áfonyát, hogy ne szivárogjon ki a töltelék.

    7

    A másik tojást verd fel, és kend meg a tészták tetejét a tojással. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a tészták aranybarnára sülnek.

    Ha szeretnéd, a tetejére egy kevés vaníliás cukrot is szórhatsz a sütés előtt.

    8

    Miután kisültek, hagyd őket hűlni, majd tálald egy kis tejföllel, hogy még gazdagabb legyen az ízvilág.

    A tejföl íze még inkább kiemeli a tészta édességét és az áfonya friss ízét.