Skolebrød mandulaliszttel – pudingos töltött péksütemény kókuszos cukormázzal

Skolebrød mandulaliszttel

A Skolebrød Norvégia egyik legismertebb péksüteménye, amelyet gyakran csomagoltak uzsonnára az iskolásoknak – innen ered a neve is, mely „iskolai kenyérként” fordítható. Eredetileg puha kelt tésztából készült, amelynek közepét vaníliás pudinggal töltik, majd cukormázzal és kókuszreszelékkel vonják be. A mandulalisztes változat egy modernebb, táplálóbb variáció, amely enyhe diós ízt ad a tésztának. Technikai tanács: A puha tésztát alaposan ki kell dolgozni, hogy sütés után is rugalmas maradjon. Ahogy a sütemény sül, a puding kissé megszilárdul, a szélek aranybarnára pirulnak, és az édes kókuszréteg roppanós mázt képez. Ez az édesség tökéletes délutáni tea mellé, vagy ünnepi reggeliként, akár frissen, akár másnap fogyasztva is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
1920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Búzaliszt
50 g Mandulaliszt
150 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
1 db Tojás
50 g Vaj
0.5 tk.
40 g Vaníliás pudingpor
250 ml Tej (a pudinghoz)
60 g Porcukor
1.5 ek. Víz (a mázhoz)
3 ek. Kókuszreszelék

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt. Adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    Ha az élesztő nem kezd habzani, lehet, hogy túl meleg volt a tej – próbáld újra langyos tejjel.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, mandulalisztet, maradék cukrot és sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    Ha túl lágy, adj még kevés lisztet, de a tészta maradjon puha – így lesz légiesebb a végeredmény.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órát, amíg duplájára nő.

    Kelesztés közben ne mozgasd – a huzat vagy rázkódás visszavethetik a kelést.

    4

    Közben készítsd el a pudingot: a pudingport főzd meg 250 ml tejjel a csomagolás szerint, majd hagyd langyosra hűlni.

    Fóliával fedd le közvetlenül a puding felületét, hogy ne bőrösödjön meg.

    5

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre, formázz kis gömböket, lapítsd el, majd a közepükbe nyomj mélyedést. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentesd újabb 15 percet.

    A mélyedéseket újra ki kell nyomni, mielőtt a pudingot beleteszed.

    6

    A mélyedésekbe kanalazz pudingot, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd 15–18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne tölts túl sok pudingot, mert sütés közben kifolyhat.

    7

    A porcukrot keverd el a vízzel sűrű mázzá. A kihűlt sütemények szélét vond be vele, majd szórd meg kókuszreszelékkel.

    A mázhoz ne adj túl sok vizet – legyen sűrű, hogy ne folyjon le.