Somlói galuska puha piskótával, vaníliakrémmel és csokoládéöntettel rétegezve

Somlói Galuska

A Somlói Galuska az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar desszert, amely minden alkalomra tökéletes választás. A különleges, többrétegű édesség finom piskótából, csokoládés, vaníliás és rumos öntetekből készül, és egy könnyed tejszínhabbal van a tetején. A galuska nevét a Somló-hegyről kapta, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend mind a cukrászdákban, mind a házi konyhákban.

A Somlói Galuska története egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza, és sokan egyesítik a klasszikus magyar cukrászati hagyományokat, miközben új, egyedi ízekkel gazdagítják. Az édesség valódi különlegessége abban rejlik, hogy a rétegek közötti krémes öntet és az illatos piskóta keveréke varázslatos ízélményt nyújt. Az igazi Somlói Galuska minden egyes falatjánál elvarázsolja az ínycsiklandó ízeket.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
150 g Liszt
200 g Cukor
6 db Tojás
1 csomag Vaníliás cukor
500 ml Tej
100 g Étcsokoládé
200 ml Tejszínhab
100 g Dió
2 ek Rum
2 ek Kakaópor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjéket verd habbá, a tojássárgájákat keverd habosra a cukorral.

    A tojásfehérjét akkor tudod a legkönnyebben habbá verni, ha a tál és a habverő is teljesen tiszta és zsírmentes.

    2

    Add hozzá a lisztet és óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, majd süsd meg háromféle piskótát: natúr, dióval és kakaóval.

    A piskótákat ne süsd túl, mert akkor szárazak lesznek. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsültek-e.

    3

    Készíts vaníliakrémet a tejből, cukorból és vaníliás cukorból, majd hűtsd le.

    A vaníliakrémet folyamatosan keverd főzés közben, hogy ne égjen le. Ha kihűlt, takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön meg.

    4

    Olvaszd meg az étcsokoládét és keverd össze egy kevés tejjel, hogy csokoládéöntetet készíts.

    A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, hogy ne égjen le. A tejet fokozatosan adagold hozzá, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.

    5

    Rétegezd a piskótákat a vaníliakrémmel, öntsd rá a csokoládéöntetet, szórd meg darált dióval és locsold meg rummal.

    A rumot óvatosan adagold, mert nagyon intenzív íze van. A piskótákat érdemes meglocsolni rummal, hogy ne legyenek szárazak.

    6

    Tálaláskor tejszínhabbal díszítsd.

    A tejszínhabot közvetlenül tálalás előtt verd fel, hogy ne essen össze.