Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót.
A hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon a lisztben.
Add hozzá az olvasztott vajat, a tojásokat, a vaníliakivonatot és a langyos tejet, majd keverd össze, amíg egy sima tésztát kapsz.
A tej legyen langyos, ne forró, mert az károsíthatja a tojásokat. A vajat ne hagyd teljesen kihűlni, de ne is legyen túl forró, mert az is befolyásolhatja a tészta állagát.
Takard le a tésztát és hagyd pihenni 30 percig.
A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a fánkok könnyebbek és puhábbak lesznek. Ne hagyd a tésztát túl sokáig pihenni, mert akkor túl kemény lehet.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 180°C-ra.
Fontos a megfelelő hőmérséklet. Ha az olaj nem elég meleg, a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl forró, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Használj konyhai hőmérőt a pontos méréshez.
Egy kanál segítségével formázz kis tésztagolyókat, és óvatosan engedd az olajba.
A kanalat mártsd olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá. Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat.
Süsd a fánkokat 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak, közben időnként forgasd meg őket.
A fánkokat folyamatosan forgasd, hogy egyenletesen süljenek meg minden oldalukról. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Egy szűrőkanállal vedd ki a sült fánkokat, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Még melegen szórd meg porcukorral, majd tálald.
A porcukor jobban rátapad a meleg fánkokra. Kínálhatod lekvárral, csokoládéval vagy más feltétekkel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.