Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. Akkor jó, ha a csuklóddal ellenőrizve kellemesen langyos.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a fűszereket. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd kicsit hűlni, hogy ne süsse meg a tojást és az élesztőt.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. A keléshez tedd meleg helyre, pl. a radiátor közelébe.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).
A tésztacsíkokat szorosan tekerd a fára, hogy a kürtőskalács formája szép legyen.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd tekerd körbe vékony sonkaszeletekkel úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást.
A sonkaszeleteket vékonyan vágd, hogy könnyen rátapadjanak a tésztára.
Szórd meg reszelt sajttal, hogy az egész kürtőskalácsot egyenletesen befedje.
Használj olyan sajtot, ami jól olvad, pl. mozzarella vagy cheddar.
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg, hogy a sonka és a sajt egyenletesen süljön meg.
A sütési idő sütőnként változhat, figyelj, hogy a sajt és a sonka ne égjen meg.
Amikor a kürtőskalács megsült, még forrón szórd meg egy csipet extra sajttal és fekete borssal az intenzívebb íz érdekében.
A frissen reszelt sajt jobban olvad és intenzívebb ízt ad.
Hagyd langyosra hűlni, majd tálald frissen, hogy a sajt ropogós maradjon.
Azonnal tálalva a legfinomabb, amikor a sajt még ropogós és a tészta puha.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.