Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
Használj átszitált lisztet, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A kézmeleg a megfelelő hőmérséklet.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben alacsony hőfokon (kb. 30°C).
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A perec formázásához nézz videókat az interneten, ha bizonytalan vagy.
A sonkát vágd kis kockákra, és egy serpenyőben pirítsd meg egy kis olívaolajjal.
Használhatsz bacon szalonnát is a sonka helyett.
A pirított sonkát keverd össze a reszelt sajttal.
A sajt lehet mozzarella, cheddar vagy bármilyen más, jól olvadó sajt.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbónás víz adja a perecek jellegzetes ízét és színét. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd töltsd meg a közepüket a sonkás-sajtos keverékkel. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Sütés előtt megkenheted a pereceket felvert tojással a szebb szín érdekében.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A perecek frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eltarthatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.