Sonkás-sajtos pogácsa tálalva

Sonkás-sajtos pogácsa

A sonkás-sajtos pogácsa egy ízletes, laktató sós sütemény, amelyet a magyar konyha hagyományosan ünnepi alkalmakra és vendégváróként készít. A sós sonka és az olvadt sajt tökéletes harmóniában van ebben a puha, leveles tésztájú pogácsában. A kívül ropogós, belül omlós állag miatt ez a pogácsa garantáltan nagy sikert arat minden családi összejövetelen. Az egyszerű elkészítésnek köszönhetően ideális választás egy gyors, mégis ízletes házi süteményhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Reszelt sajt
150 g Főtt sonka
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő aktiválódását. A cukor segíti az élesztőgombák szaporodását.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, közvetlenül a hűtőből kivéve, így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a tészta omlósabb lesz.

    3

    A főtt sonkát apró kockákra vágd, majd add hozzá a lisztes keverékhez a reszelt sajt felével együtt.

    A sonka és a sajt egyenletes eloszlása érdekében érdemes apróra vágni/reszelni őket.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás során a tészta rétegeket kap, ami sütés közben levegősebbé és omlósabbá teszi a pogácsát.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, ami fontos a végső állag szempontjából.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggató méretét ízlés szerint válaszd ki. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, és nyújtsd ki újra.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A felvert tojás szép, fényes színt ad a pogácsáknak sütés közben.

    9

    Szórd meg a maradék reszelt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    A pogácsa frissen a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.