Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő aktiválódását. A cukor segíti az élesztőgombák szaporodását.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, közvetlenül a hűtőből kivéve, így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a tészta omlósabb lesz.
A főtt sonkát apró kockákra vágd, majd add hozzá a lisztes keverékhez a reszelt sajt felével együtt.
A sonka és a sajt egyenletes eloszlása érdekében érdemes apróra vágni/reszelni őket.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás során a tészta rétegeket kap, ami sütés közben levegősebbé és omlósabbá teszi a pogácsát.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel, ami fontos a végső állag szempontjából.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggató méretét ízlés szerint válaszd ki. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, és nyújtsd ki újra.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A felvert tojás szép, fényes színt ad a pogácsáknak sütés közben.
Szórd meg a maradék reszelt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
A pogácsa frissen a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.