Sós karamellás croissant tálalva

Sós karamellás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A sós karamellás változat egy különleges csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a gazdag, lágy sós karamella tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy különleges reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az édes és sós ízek tökéletes egyensúlyával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Kristálycukor
100 ml Tejszín
2 g
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális az élesztő aktiválásához.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolhatja annak működését.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A konyharuhát nedvesítsd be enyhén, hogy a tészta ne száradjon ki kelés közben. A meleg hely elősegíti a gyorsabb kelést.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    Fontos, hogy a vaj hideg legyen, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A 15 perces pihenők a hűtőben segítenek a vajnak megkeményedni, így könnyebb lesz a hajtogatás.

    5

    A karamellt készítsd el: a kristálycukrot egy közepes lángon melegített serpenyőben olvaszd meg, majd amikor aranybarna lesz, óvatosan öntsd hozzá a tejszínt. Keverd simára, majd adj hozzá egy csipet sót, és hagyd kihűlni.

    A karamell készítésekor ne keverd a cukrot, csak forgasd a serpenyőt, hogy egyenletesen olvadjon. A tejszínt óvatosan öntsd hozzá, mert fröcsöghet. Ha a karamell túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejszínt.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag sós karamellát, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több rétegű lesz a croissant. A karamellt ne vidd túl közel a szélekhez, mert kifolyhat sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a croissantok még szebben megemelkednek. Takard le őket enyhén, hogy ne száradjanak ki.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütőtől.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való megszórás opcionális, de szebbé teszi a croissantokat.