Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor táplálékot ad az élesztőnek.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a pogácsa is omlósabb lesz. A só fontos, mert szabályozza az élesztő működését.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tejföl és a tojás puhábbá és gazdagabbá teszi a tésztát. A gyúrást addig végezd, amíg a tészta elválik az edény falától.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás segít a leveles állag elérésében. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 15-20 percig.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel, ami a pogácsát könnyeddé teszi. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatóval egyenletes méretű pogácsákat kapsz. A leeső tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojás szép színt ad a pogácsáknak sütés közben. Szórhatsz rájuk szezámmagot, mákot vagy reszelt sajtot is.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Az előmelegített sütő biztosítja az egyenletes sütést. Figyeld a pogácsákat, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
Frissen a legfinomabb, de másnap is finom, ha légmentesen tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.