Sós-vajas pogácsa tálalva

Sós-vajas pogácsa

A sós-vajas pogácsa egy klasszikus magyar sós sütemény, amely a vaj hozzáadásának köszönhetően rendkívül omlós és ízletes. Egyszerű, mégis tökéletes választás vendégváróként vagy egy kiadós leves mellé. A kívül ropogós, belül puha állag garantáltan mindenkit lenyűgöz. Ez a pogácsa a tradicionális magyar konyha egyik alapdarabja, amely minden családi összejövetelen megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
200 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
2 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor táplálékot ad az élesztőnek.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, így könnyebb elmorzsolni a liszttel, és a pogácsa is omlósabb lesz. A só fontos, mert szabályozza az élesztő működését.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tejföl és a tojás puhábbá és gazdagabbá teszi a tésztát. A gyúrást addig végezd, amíg a tészta elválik az edény falától.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás segít a leveles állag elérésében. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 15-20 percig.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, ami a pogácsát könnyeddé teszi. Meleg helyen gyorsabban megkel.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatóval egyenletes méretű pogácsákat kapsz. A leeső tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojás szép színt ad a pogácsáknak sütés közben. Szórhatsz rájuk szezámmagot, mákot vagy reszelt sajtot is.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Az előmelegített sütő biztosítja az egyenletes sütést. Figyeld a pogácsákat, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    Frissen a legfinomabb, de másnap is finom, ha légmentesen tárolod.