S贸s-vajas pog谩csa t谩lalva

S贸s-vajas pog谩csa

A s贸s-vajas pog谩csa egy klasszikus magyar s贸s s眉tem茅ny, amely a vaj hozz谩ad谩s谩nak k枚sz枚nhet艖en rendk铆v眉l oml贸s 茅s 铆zletes. Egyszer疟, m茅gis t枚k茅letes v谩laszt谩s vend茅gv谩r贸k茅nt vagy egy kiad贸s leves mell茅. A k铆v眉l ropog贸s, bel眉l puha 谩llag garant谩ltan mindenkit leny疟g枚z. Ez a pog谩csa a tradicion谩lis magyar konyha egyik alapdarabja, amely minden csal谩di 枚sszej枚vetelen meg谩llja a hely茅t.

El艖k茅sz眉let 20 perc
Elk茅sz铆t茅s 25 perc
Teljes 45 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 6
500 g Finomliszt
200 g Vaj
150 g Tejf枚l
1 db Toj谩s
25 g 脡leszt艖
100 ml Langyos tej
2 tk. S贸
1 tk. Cukor
1 db Toj谩s a ken茅shez

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    TejTej
    Glut茅nGlut茅n

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    Futtasd fel az 茅leszt艖t: a langyos tejbe keverd bele a cukrot 茅s az 茅leszt艖t, majd hagyd 谩llni 10 percig, am铆g felfut.

    A tej ne legyen se t煤l hideg, se t煤l meleg, mert a hideg nem aktiv谩lja az 茅leszt艖t, a meleg pedig elpuszt铆tja. A cukor t谩pl谩l茅kot ad az 茅leszt艖nek.

    2

    Egy nagy t谩lban keverd 枚ssze a lisztet 茅s a s贸t, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, 铆gy k枚nnyebb elmorzsolni a liszttel, 茅s a pog谩csa is oml贸sabb lesz. A s贸 fontos, mert szab谩lyozza az 茅leszt艖 m疟k枚d茅s茅t.

    3

    Add hozz谩 a tejf枚lt, a toj谩st 茅s a felfuttatott 茅leszt艖t, majd alaposan gy煤rd 枚ssze a t茅szt谩t.

    A tejf枚l 茅s a toj谩s puh谩bb谩 茅s gazdagabb谩 teszi a t茅szt谩t. A gy煤r谩st addig v茅gezd, am铆g a t茅szta elv谩lik az ed茅ny fal谩t贸l.

    4

    Lisztezett deszk谩n ny煤jtsd ki a t茅szt谩t kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd h谩romszor, hogy levelesebb 谩llagot kapjon.

    A hajtogat谩s seg铆t a leveles 谩llag el茅r茅s茅ben. A hajtogat谩sok k枚z枚tt pihentesd a t茅szt谩t a h疟t艖ben 15-20 percig.

    5

    Takard le egy konyharuh谩val, 茅s hagyd pihenni 30 percig, hogy a t茅szta megkeljen.

    A pihentet茅s alatt a t茅szta megkel, ami a pog谩cs谩t k枚nnyedd茅 teszi. Meleg helyen gyorsabban megkel.

    6

    Ny煤jtsd ki ism茅t kb. 2 cm vastagra, majd egy pog谩csaszaggat贸val szaggasd ki a form谩kat.

    A szaggat贸val egyenletes m茅ret疟 pog谩cs谩kat kapsz. A lees艖 t茅szt谩t 煤jra 枚sszegy煤rhatod 茅s kiszaggathatod.

    7

    Helyezd a pog谩cs谩kat s眉t艖pap铆rral b茅lelt tepsire, 茅s kend meg a tetej眉ket felvert toj谩ssal.

    A toj谩s sz茅p sz铆nt ad a pog谩cs谩knak s眉t茅s k枚zben. Sz贸rhatsz r谩juk szez谩mmagot, m谩kot vagy reszelt sajtot is.

    8

    El艖meleg铆tett s眉t艖ben 180掳C-on s眉sd 20-25 percig, am铆g aranybarn谩k lesznek.

    Az el艖meleg铆tett s眉t艖 biztos铆tja az egyenletes s眉t茅st. Figyeld a pog谩cs谩kat, mert a s眉t茅si id艖 s眉t艖t艖l f眉gg艖en v谩ltozhat.

    9

    Hagyd kicsit h疟lni, majd t谩lald frissen, k铆v眉l ropog贸s, bel眉l oml贸s 谩llaggal.

    Frissen a legfinomabb, de m谩snap is finom, ha l茅gmentesen t谩rolod.