Spanakopita fokhagymával, spenótos és feta sajtos töltelékkel, ropogós filo tésztában

Spanakopita fokhagymával

A Spanakopita egy tradicionális görög étel, amelyet spenóttal és feta sajttal töltenek, majd ropogós filo tésztába csomagolnak. A kombinációja az erőteljes spenót ízének és a sós feta sajtnak egyensúlyba kerül, míg a tészta ropogóssága tökéletes kontrasztot ad az ételnek. Az étel gyakran tálalják előételként vagy könnyű főételként, és különösen népszerű a mediterrán országokban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 csomag Filo tészta
500 g Friss spenót
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
200 g Feta sajt
150 g Joghurt
2 db Tojás
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A spenótot alaposan mosd meg, majd vágd apróra. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.

    A spenótot párold meg egy serpenyőben, hogy könnyebben beilleszkedjen a töltelékbe.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsd meg őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagymát ne pirítsd meg túlzottan, hogy ne keseredjen meg.

    3

    Add hozzá a spenótot és főzd 5-7 percig, amíg a levelek összeesnek és elfő a felesleges víz.

    A spenót gyorsan vízzé válhat, ezért ügyelj, hogy a felesleges víz elpárologjon, hogy ne áztassa el a tésztát.

    4

    A spenótos keveréket vedd le a tűzről és hagyd kicsit hűlni. Ezután keverd hozzá a felvert tojásokat és a feta sajtot, sózd és borsozd.

    A feta sajtnak ne hagyj túl sok levegőt, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.

    5

    A filo tésztát egy sütőedénybe helyezd, és rétegenként kend meg olívaolajjal. Egy-egy réteget helyezz a tészta tetejére, és egy-egy réteg tölteléket tegyél rá, amíg minden hozzávaló elfogy.

    A tésztát gondosan kenjük meg olajjal, hogy ne szakadjon el a sütés során.

    6

    A spanakopitát 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

    A tészta gyorsan ropogósra sül, ezért ne hagyd túl sokáig a sütőben, hogy ne égjen meg.