Spanakopita olívaolajjal, aranybarna, ropogós tésztával és gazdag spenótos töltelékkel

Spanakopita olívaolajjal

A spanakopita egy klasszikus görög étel, amely több évszázados múltra tekint vissza. Az étel gazdag ízvilága, a spenót és a feta sajt tökéletes kombinációja, amelyet a ropogós puffasztott tészta ölel körül. Eredetileg a Balkán-félsziget nyújtott gazdag zöldségtermesztést, így a spenót és más zöldségek gyorsan elterjedtek a görög konyhában. A spanakopita, vagyis a spenótos pite, az egyik legnépszerűbb hagyományos étel, amely a görög konyha szerves része lett. Kiváló választás egy ünnepi étkezésre vagy egy hétvégi családi vacsorára.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Spenót
200 g Feta sajt
1 csomag Puffasztott tészta
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Tojás
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A spenótot alaposan mosd meg, majd törd apróra. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagyma hozzáadása a spenóthoz fokozza az étel aromáit, így az olívaolajjal együtt gazdagabb ízt ad.

    2

    Add hozzá az apróra vágott spenótot, sózd, borsozd, és főzd pár percig, amíg a spenót teljesen megpuhul, és elpárolog a nedvesség. Hagyjuk kihűlni.

    A spenótot célszerű jól párolni, hogy a felesleges víz elpárologjon, így a töltelék nem lesz túl vizes.

    3

    A fetát törd fel egy tálban, és keverd össze a tojásokkal. Ha a spenót kihűlt, keverd hozzá a fetás keveréket, és jól dolgozd össze.

    A feta sajt gazdag, krémes ízt ad a tölteléknek, így ügyelj arra, hogy jól elkeverd.

    4

    A puffasztott tésztát helyezd a sütőformába, és oszd el rajta a spenótos tölteléket. Ha szükséges, másik tésztát is tehetsz a tetejére, majd hajtsd be a széleit.

    Ha a tészta szélei nem illeszkednek tökéletesen, nyomd le őket, hogy ne folyjon ki a töltelék sütés közben.

    5

    A tetejét kenjük meg a maradék tojással, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig, amíg aranybarnára nem sül.

    Ha a teteje túl gyorsan pirul, takard le fóliával, hogy a belseje még átsüljön.