Romesco mártás tálalva grillezett ételekkel

Spanyol romesco mártás

A romesco mártás a spanyol Tarragona régióból származik, és eredetileg halak mellé készítették. Ez a gazdag, fűszeres szósz az idők során a spanyol gasztronómia ikonikus részévé vált. Mandula, paprika és füstölt fűszerek kombinációja alkotja ezt az ízletes mártást, amely tökéletes kiegészítője grillezett húsoknak, halaknak és zöldségeknek. Ez az autentikus recept lehetővé teszi, hogy otthon is elkészíthesd ezt a különleges spanyol finomságot.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Piros kaliforniai paprika
2 db Paradicsom
50 g Mandula
2 gerezd Fokhagyma
50 ml Olívaolaj
15 ml Vörösborecet
1 szelet Pirított kenyér
1 csipet
1 tk. Füstölt paprika

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Süsd meg a kaliforniai paprikát és a paradicsomot sütőben 200°C-on, amíg a héjuk meg nem feketedik. Ezután hámozd meg őket.

    A paprikát és a paradicsomot sütés után tedd egy zacskóba pár percre. A gőzben a héjuk könnyebben lejön.

    2

    Pirítsd meg a mandulát egy száraz serpenyőben, amíg aranybarna lesz.

    Vigyázz, hogy a mandula ne égjen meg, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd a serpenyőben.

    3

    A fokhagymát tisztítsd meg, és egy kis olívaolajon pirítsd meg, amíg illatos lesz.

    Ne pirítsd a fokhagymát túl sokáig, mert megéghet és keserű ízt ad a mártásnak.

    4

    Tegyél minden hozzávalót (a sült paprikát, paradicsomot, mandulát, pirított fokhagymát, pirított kenyeret, olívaolajat, vörösborecetet, füstölt paprikát és sót) egy turmixgépbe, és mixeld simára.

    Ha nincs turmixgéped, használhatsz botmixert is. A kenyér segít a mártás sűrűségét beállítani. Használj száraz, pirított kenyeret.

    5

    Kóstold meg, és ízesítsd, ha szükséges. Ha a mártás túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.

    Ízlés szerint adhatsz hozzá több vörösborecetet vagy füstölt paprikát.

    6

    Tálald grillezett húsokhoz, halakhoz vagy zöldségekhez. Hűtve tárold légmentesen zárható edényben.

    A romesco mártás hűtőben 4-5 napig eltartható. Idővel az íze intenzívebbé válik.