Kezdésként forralj vizet egy nagyobb lábosban, enyhén sózd meg, és főzd elő a cannelloni tésztát 5 percig, majd szűrd le, és hideg víz alatt öblítsd le. Ez segít abban, hogy később könnyen tölthető legyen. Tipp: keverd meg a vizet főzés közben, hogy a tészták ne tapadjanak össze.
A tésztát ne főzd túl, mert akkor szétesik töltés közben. Legyen al dente.
A spárgát mosd meg, majd vágd le a fás végét, és aprítsd kb. 1 cm-es darabokra. Egy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, és pirítsd meg a spárgát 4-5 percig, míg enyhén megpuhul, de még élénk zöld marad. Tipp: ha fedő alatt párolod, kevesebb olaj is elég.
A spárgát ne pirítsd túl sokáig, mert elveszíti a roppanósságát. A cél az, hogy megpuhuljon, de még zöld maradjon.
Egy tálban keverd össze a ricottát, az enyhén felvert tojást, a reszelt parmezán felét, sót, borsot és az előpirított spárgát. Keverd simára. Tipp: ne keverd túl erősen, hogy a spárga darabok egyben maradjanak és textúrát adjanak a tölteléknek.
A tojás segít a tölteléknek összetartani. Ha nincs parmezánod, használhatsz más kemény sajtot is.
Töltsd meg a cannelloni tésztákat a ricottás-spárgás keverékkel. Ezt megteheted kanál vagy habzsák segítségével is. Tipp: ha habzsákot használsz, vágj elég nagy lyukat, hogy a spárgadarabok is átjussanak rajta.
Ha kanállal töltöd, óvatosan nyomkodd a tölteléket a tésztába.
Egy kiolajozott sütőtálba rendezd el egymás mellé a megtöltött cannellonik. Szórd meg a tetejüket a maradék parmezánnal. Tipp: ízlés szerint egy kis tejfölt vagy besamelt is tehetsz a tetejére, ha szaftosabbra szeretnéd.
A besamel mártást készítheted tejszínből is, ha gazdagabb ízt szeretnél.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés), és süsd a cannellonit 25-30 percig, míg a teteje aranybarnára sül. Tipp: az utolsó 5 percben állítsd grillfokozatra, ha ropogósabb kéregre vágysz.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd pihenni 5-10 percig, így könnyebb szeletelni, és az ízek is jobban összeérnek. Tipp: friss bazsalikomlevéllel vagy extra parmezánnal is tálalhatod, de a klasszikus változat így is tökéletes.
Egy pohár száraz fehérbor tökéletesen illik ehhez az ételhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.