A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások közötti pihentetés azért fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza.
A spenótot aprítsd fel, majd egy serpenyőben olívaolajon futtasd meg a zúzott fokhagymával 2-3 percig, amíg megfonnyad.
A spenótot ne főzd túl, csak épp annyira, hogy összeessen. Így megőrzi a frissességét és a tápanyagait.
A feta sajtot morzsold össze, majd keverd össze a kihűlt spenóttal, hogy ízletes tölteléket kapj.
A töltelékbe tehetsz egy kevés borsot vagy más fűszereket ízlés szerint.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag spenótos-fetás tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél hosszabbra nyújtod, annál több réteg lesz a croissantban.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy tejszínt is a croissantok tetejére.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetőek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.