Krémes spenótos pestószósz friss bazsalikommal és fenyőmaggal

Spenótos pestószósz

A pesto az olasz konyha egyik legismertebb szósza, amely hagyományosan bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból és olívaolajból készül. Ez a spenótos változat extra tápanyagot és frissességet ad az ételnek, miközben megőrzi a klasszikus pesto gazdag, diós és krémes textúráját. Kiváló választás tésztákhoz, pirítósokra vagy akár grillezett zöldségek mellé. A házi pesto mindig frissebb és ízletesebb, mint a boltban kapható változatok, és könnyedén személyre szabható extra fokhagymával vagy citrommal.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Friss spenót
30 g Bazsalikom (friss)
2 gerezd Fokhagyma
30 g Pirított fenyőmag
50 g Parmezán sajt (reszelt)
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé (frissen facsart)
1 tk.
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss spenótot és bazsalikomot mosd meg, majd alaposan szárítsd meg.

    Fontos, hogy a zöldségek szárazak legyenek, különben a pesto vizes lesz.

    2

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot közepes lángon 2-3 percig, amíg aranybarna lesz. Vigyázz, gyorsan megéghet!

    A pirított fenyőmag intenzívebb ízt ad a pestónak. Ügyelj rá, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

    3

    Egy aprítógépbe tedd bele a spenótot, a bazsalikomot, a reszelt parmezánt, a pirított fenyőmagot és a fokhagymát.

    Ha nincs aprítógéped, botmixerrel is elkészítheted a pestót.

    4

    Adj hozzá egy evőkanál frissen facsart citromlevet, majd öntsd rá az olívaolajat.

    A citromlé frissességet és savasságot ad a pestónak, ami kiegyensúlyozza az ízeket.

    5

    Aprítsd össze az egészet, amíg sima, krémes állagot nem kapsz. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés olívaolajat.

    Az olívaolaj mennyisége függ a kívánt állagtól. Ha sűrűbb pestót szeretnél, kevesebb olajat használj.

    6

    Sózd és borsozd ízlés szerint, majd keverd össze újra.

    Kóstold meg a pestót, és ízlés szerint igazítsd a só és bors mennyiségét.

    7

    A pestót azonnal felhasználhatod tésztákhoz, szendvicsekhez vagy mártogatósként. Légmentesen zárható edényben hűtőben 3-4 napig eltartható.

    A pesto hosszabb eltarthatósága érdekében önts egy vékony réteg olívaolajat a tetejére, mielőtt hűtőbe teszed.