A tésztához keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.
A spenótot alaposan mosd meg, majd forró vízben blansírozd 1 percig, ezután szűrd le, nyomkodd ki belőle a vizet, és aprítsd fel. A fokhagymát reszeld le vagy vágd nagyon finomra.
A spenótot alaposan nyomkodd ki, különben a töltelék túl vizes lesz.
Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, majd párold meg a fokhagymát 1 percig, add hozzá a felaprított spenótot, és pirítsd 1-2 percig. Hagyd langyosra hűlni, majd keverd össze a ricottával, szerecsendióval és borssal. Ez lesz a krémes töltelék.
A töltelékbe tehetsz egy kevés reszelt parmezánt is, hogy még ízletesebb legyen.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket, és mindegyik közepére tegyél egy evőkanál spenótos-ricottás tölteléket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen átszakad.
Hajtsd félbe a tésztát, és nyomd le a széleket villával vagy csavart mozdulattal, hogy jól záródjanak. Figyelj rá, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.
A tésztaszéleket tojással is megkenheted a jobb zárás érdekében. A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít is a zárásban.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket kevés olívaolajjal vagy növényi tejjel, hogy szép színt kapjanak.
A tetejét tojássárgájával is megkenheted, hogy még szebb színe legyen.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Akkor jó, ha kívül ropogós, belül pedig krémesen lágy.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj az empanadák színére.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald melegen vagy langyosan. Friss salátával vagy fokhagymás tejföllel is remekül passzol.
Az empanadákat tárolhatod légmentesen záródó edényben, és felmelegítheted sütőben vagy mikrohullámú sütőben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.