Spicy Tofu Bao srirachás sült tofuval és salátával

Spicy Tofu Bao – srirachás sült tofu és saláta

A tofu a kínai konyhában már több mint kétezer éve alapélelmiszer, a modern ázsiai street food világában pedig különféle módon készítik el, például ropogósra sütve és csípős szósszal tálalva. A bao buci, vagyis a gőzölt tésztabatyu pedig a kínai gasztronómia egyik legnépszerűbb eleme, amely tökéletes párost alkot a fűszeres tofuval. Ahogy a tofu aranybarnára sül, és a sriracha szósz karamellizálódik rajta, az illatok egy forgalmas ázsiai ételpiac hangulatát idézik meg. A siker titka a jól kiszárított tofu és a forró olaj – így lesz kívül ropogós, belül puha. A bao buci párolását időzítsd pontosan, mert túlpárolva összeeshet. A saláta frissességet és kontrasztot ad a fűszeres ízekhez. Tökéletes választás húsmentes napokra, vegán barátoknak, vagy ha kipróbálnál valami különlegeset egy baráti összejövetelen.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
2076 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
400 g Tofu
30 ml Olaj a sütéshez
40 ml Sriracha szósz
60 g Saláta

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Add hozzá a langyos vizet, majd dolgozd ki sima, rugalmas tésztává. Tipp: ha a tészta túl száraz, pár csepp vízzel, ha túl ragacsos, kevés liszttel korrigáld.

    Fontos, hogy a víz langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd meg, legalább 10 percig, hogy rugalmas legyen.

    2

    Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő. Tipp: tedd a tálat a sütőbe, és csak a világítást kapcsold be – ez elegendő meleget biztosít a keléshez.

    A tésztát takard le nedves konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A kelési idő függ a hőmérséklettől, melegebb helyen hamarabb megkel.

    3

    Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre. Formázz ovális lapokat, hajtsd félbe őket, közéjük tegyél sütőpapírt, hogy ne ragadjanak össze, és helyezd a párolóba. Pihentesd 15 percig, majd párold 10-12 percig közepes lángon. Tipp: ne nyisd ki a fedőt párolás közben!

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bucik összeragadjanak párolás közben. A pároló aljába tegyél vizet, és forrald fel, mielőtt beleteszed a bucikat. A párolási idő függ a bucik méretétől.

    4

    A tofut vágd kb. 1 cm vastag szeletekre. Töröld szárazra papírtörlővel, majd egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és süsd ropogósra minden oldalát. Tipp: akkor lesz igazán ropogós, ha a tofu előtte jól le van csepegtetve és le van szárítva.

    A tofut nyomkodd ki papírtörlővel, hogy minél több nedvességet eltávolíts. Használj magas hőfokú olajat, például repceolajat vagy napraforgóolajat. A tofut ne rakd túl a serpenyőbe, mert akkor nem lesz ropogós.

    5

    A sült tofura csorgasd rá a sriracha szószt, és forgasd össze, hogy mindenhol bevonja. Tipp: ha kevésbé csípősen szeretnéd, keverd ki egy kevés majonézzel vagy mézzel.

    A sriracha szósz mennyiségét ízlés szerint állíthatod. Használhatsz más csípős szószt is, például gochujangot vagy chiliolajat.

    6

    A salátát mosd meg, majd vágd vékony csíkokra vagy tépd darabokra. Tipp: a ropogós saláták (pl. római vagy jégsaláta) jól kiegészítik a tofu textúráját.

    A salátát alaposan mosd meg és szárítsd meg, mielőtt felhasználod. Használhatsz más zöldségeket is, például uborkát, répát vagy káposztát.

    7

    Nyisd szét a meleg bao bucikat, tegyél alulra egy adag salátát, rá a srirachás tofut, majd tálald frissen, melegen. Tipp: szórhatsz rá szezámmagot vagy friss koriandert is extra ízért.

    A bao bucikat gőz fölött melegítheted, ha már kihűltek. Díszítheted még a bao-t savanyított zöldségekkel, pirított hagymával vagy mogyoróval is.