Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Add hozzá a langyos vizet, majd dolgozd ki sima, rugalmas tésztává. Tipp: ha a tészta túl száraz, pár csepp vízzel, ha túl ragacsos, kevés liszttel korrigáld.
Fontos, hogy a víz langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd meg, legalább 10 percig, hogy rugalmas legyen.
Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő. Tipp: tedd a tálat a sütőbe, és csak a világítást kapcsold be – ez elegendő meleget biztosít a keléshez.
A tésztát takard le nedves konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A kelési idő függ a hőmérséklettől, melegebb helyen hamarabb megkel.
Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre. Formázz ovális lapokat, hajtsd félbe őket, közéjük tegyél sütőpapírt, hogy ne ragadjanak össze, és helyezd a párolóba. Pihentesd 15 percig, majd párold 10-12 percig közepes lángon. Tipp: ne nyisd ki a fedőt párolás közben!
A sütőpapír megakadályozza, hogy a bucik összeragadjanak párolás közben. A pároló aljába tegyél vizet, és forrald fel, mielőtt beleteszed a bucikat. A párolási idő függ a bucik méretétől.
A tofut vágd kb. 1 cm vastag szeletekre. Töröld szárazra papírtörlővel, majd egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és süsd ropogósra minden oldalát. Tipp: akkor lesz igazán ropogós, ha a tofu előtte jól le van csepegtetve és le van szárítva.
A tofut nyomkodd ki papírtörlővel, hogy minél több nedvességet eltávolíts. Használj magas hőfokú olajat, például repceolajat vagy napraforgóolajat. A tofut ne rakd túl a serpenyőbe, mert akkor nem lesz ropogós.
A sült tofura csorgasd rá a sriracha szószt, és forgasd össze, hogy mindenhol bevonja. Tipp: ha kevésbé csípősen szeretnéd, keverd ki egy kevés majonézzel vagy mézzel.
A sriracha szósz mennyiségét ízlés szerint állíthatod. Használhatsz más csípős szószt is, például gochujangot vagy chiliolajat.
A salátát mosd meg, majd vágd vékony csíkokra vagy tépd darabokra. Tipp: a ropogós saláták (pl. római vagy jégsaláta) jól kiegészítik a tofu textúráját.
A salátát alaposan mosd meg és szárítsd meg, mielőtt felhasználod. Használhatsz más zöldségeket is, például uborkát, répát vagy káposztát.
Nyisd szét a meleg bao bucikat, tegyél alulra egy adag salátát, rá a srirachás tofut, majd tálald frissen, melegen. Tipp: szórhatsz rá szezámmagot vagy friss koriandert is extra ízért.
A bao bucikat gőz fölött melegítheted, ha már kihűltek. Díszítheted még a bao-t savanyított zöldségekkel, pirított hagymával vagy mogyoróval is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.