Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A céklát mosd meg alaposan, és hámozd meg, majd vágd közepes méretű kockákra.
A cékla megfoghatja a kezed, ezért használj gumikesztyűt a hámozáshoz.
A fokhagymagerezdeket hámozd meg, és vágd félbe vagy hagyd egészben, ízlés szerint.
Az egészben hagyott fokhagyma kevésbé intenzív ízt ad.
Egy nagy tálban keverd össze a céklakockákat az olívaolajjal, sóval, borssal, és ha használod, az apróra vágott friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel.
A fűszereket alaposan keverd el a céklával, hogy mindenhol egyenletesen ízesítsék.
Terítsd el a fűszerezett céklát és a fokhagymát egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletes rétegben.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a cékla leragadjon a tepsire.
Süsd a céklát 35-40 percig, amíg megpuhul és kissé karamellizálódik. Közben egyszer-kétszer forgasd át, hogy egyenletesen süljön.
A sütési idő a cékla méretétől függ. Ellenőrizd egy villával, hogy puha-e.
Tálalás előtt locsold meg a sült céklát egy kevés balzsamecettel, hogy még intenzívebb ízt kapjon.
A balzsamecet savassága remekül kiegészíti a cékla édességét.
Kínáld melegen köretként vagy önálló ételként. Tökéletes választás saláták mellé vagy grillezett ételek kísérőjeként.
A sült cékla hidegen is finom, akár salátába keverve.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.