Sült gesztenyés naan kenyér tálalva

Sült gesztenyés naan

A sült gesztenye hagyományosan az őszi-téli időszak ikonikus alapanyaga, amely melegséget és nosztalgiát idéz. Ebben a naan változatban egyesül a keleti kenyér textúrája és a magyar gesztenye ízvilága. A tésztába rejtett mézes gesztenyetöltelék édes és kissé diós aromát ad, amit a forrón rákenődő olvasztott vaj lágyít és selymesít. Melegen a legfinomabb, de hidegen is élvezetes. Tipp: kínálhatod lekvárral, karamellszósszal vagy akár egy csésze forró csokoládéval – így egy teljes őszi desszertélmény válik belőle. Ha marad belőle, könnyen újramelegíthető, akár pirítóban is!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
20 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
100 g Főtt, tört sült gesztenye
10 g Méz
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót – ez a száraz alap a tésztához.

    Fontos, hogy a szárított élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolja a kelést.

    2

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet, olívaolajat és gyúrd össze sima tésztává – ez körülbelül 10 perc kézi gyúrást jelent.

    A víz legyen langyos, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órát, amíg duplájára nő.

    A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a felülete. A meleg hely elősegíti a kelést.

    4

    Közben a főtt sült gesztenyét villával törd össze, keverd el egy kevés mézzel – ez lesz a töltelék.

    A gesztenyét ne törd túl apróra, hagyj benne nagyobb darabokat is a jobb textúra érdekében.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 6 részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd oválisra őket.

    Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát, hogy ne ragadjon le.

    6

    A kinyújtott naan egyik oldalára kanalazz egy adag gesztenyés tölteléket, hajtsd félbe, és lapítsd össze finoman.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A széleket nyomkodd össze, hogy ne nyíljon szét.

    7

    Süsd forró, tapadásmentes serpenyőben oldalanként 1-2 percig, míg barna foltok jelennek meg rajta.

    A serpenyő legyen nagyon forró, hogy a naan gyorsan megsüljön és ne száradjon ki. Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat.

    8

    A megsült naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli az ízeket, és szép fényt ad a tésztának.

    A vajjal megkent naanok puhábbak és ízletesebbek lesznek.

    9

    Tálald melegen, akár egy kevés porcukorral meghintve vagy natúr joghurttal kísérve.

    A meleg naan a legfinomabb! Kínálhatsz hozzá különféle mártásokat is.

    10

    Tipp: A gesztenyét piríthatod is egy kicsit, mielőtt megtöröd, így még diósabb, füstösebb ízt kap.

    A pirításhoz használhatsz serpenyőt vagy sütőt is. Fontos, hogy ne égesd meg a gesztenyét, mert akkor keserű lesz.