Kezd a tĂ©szta elĆkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel: Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.
A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegĆsebb legyen.
A meleg vĂzhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztĆt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztĆ felfutjon.
A vĂz ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztĆt. Akkor jĂł, ha Ă©pphogy melegnek Ă©rzed.
EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂvaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂg sima Ă©s rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elvålik az edény falåtól és nem ragad a kezedhez. Ha nagyon ragad, adj hozzå egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a tészta kemény lesz.
FormĂĄzz belĆle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta teteje kiszåradjon. Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.
Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂtsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.
A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A pereceket formĂĄzhatod a sajĂĄt ĂzlĂ©sed szerint.
KĂ©szĂtsd elĆ a padlizsĂĄnt: a padlizsĂĄnt vĂĄgd fel szeletekre, majd egy serpenyĆben grillezd meg olĂvaolajon, amĂg megpuhul Ă©s enyhĂ©n megpirul.
A padlizsĂĄnt sĂłzd be elĆre, hogy kiengedje a keserƱ levĂ©t. GrillezĂ©s elĆtt töröld szĂĄrazra.
Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂzben blanszĂrozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ćket egy szƱrĆkanĂĄllal.
A szĂłdabikarbĂłna segĂt abban, hogy a perecek szĂ©p barnĂĄk legyenek a sĂŒtĆben, Ă©s jellegzetes Ăzt adjon nekik. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂzben, mert tĂșlsĂĄgosan megpuhulnak.
Helyezd a pereceket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg a grillezett padlizsĂĄn darabokkal. ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A sĂŒtĆt Ă©rdemes elĆmelegĂteni, hogy a perecek egyenletesen sĂŒljenek meg. Figyeld a pereceket sĂŒtĂ©s közben, Ă©s ha tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ćket alufĂłliĂĄval.
Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!
A perecek frissen a legfinomabbak. KĂnĂĄlhatod Ćket magukban, vagy mĂĄrtogatĂłssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.