Surströmming vajas laposkenyéren póréhagymával és friss petrezselyemmel

Surströmming vajas laposkenyéren

A surströmming a svéd konyha egyik legismertebb, és ugyanakkor legvitatottabb étele. Az erjesztett hering különleges, intenzív íze a svéd vidéki étkezések egyik alapdarabja. Az étel tradicionálisan laposkenyéren kerül tálalásra, és többféle változatban készítik. Az étel a szó szerinti ’acélos’ ízvilága miatt nem mindenkinek ízlik, de azok számára, akik szeretik a kihívásokat, igazi kulináris élményt jelent.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
100 g Surströmming (erjesztett hering)
2 szelet Laposkenyér
2 ek. Vaj
1 db Póréhagyma
1 csokor Friss petrezselyem
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A surströmminget nyisd ki és tedd egy tálba, ügyelve arra, hogy a levét is tartsd meg, mivel ez adja az étel karakteres ízét.

    A surströmming erős illatú, így érdemes jól szellőző helyen nyitni, és lehetőleg ne túl közel a tálaláshoz.

    2

    A laposkenyeret helyezd egy tiszta tányérra, és kenj rá egy-egy evőkanál vajat minden szeletre.

    A vaj segít enyhíteni a surströmming erős ízét, és egy sima alapot ad a halnak.

    3

    A póréhagymát vágd vékony karikákra, majd szórd rá a vajas kenyérre.

    A póréhagyma éles íze jól ellensúlyozza a hal sós és savanyú karakterét.

    4

    A friss petrezselymet vágd apróra és szórd a kész kenyérre, majd adj hozzá egy kis frissen facsart citromlevet.

    A citrom frissességet ad az ételnek, és segít enyhíteni a surströmming erősebb ízét.

    5

    Tálald a kész surströmminges vajas laposkenyeret, és élvezd a különleges svéd ízeket.

    Ez a fogás hagyományosan egy jó svéd sörrel tálalható, hogy teljes legyen az élmény.