Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A sütőtököt hámozd meg, vágd kis kockákra, és 200°C-on süsd puhára kb. 20 perc alatt.
A sütőtököt sütés helyett párolhatod is, de a sütés intenzívebb ízt ad.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a sült sütőtököt, majd pirítsd még 2-3 percig.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt ad a tölteléknek. Elég, ha csak illatos lesz.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá a sütőtökös keveréket, a reszelt mozzarellát és parmezánt.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a széleket lezárni.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint variálhatod. A szerecsendió is jól illik a sütőtökhöz.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabb, hogy zárva marad.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is, de a tojás szebb színt ad. A lyukak megakadályozzák, hogy a calzone sütés közben felrobbanjon.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön, de ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.