Frissen sült sütőtökös calzone

Sütőtökös calzone

A calzone az olasz konyha egyik klasszikus fogása, amely eredetileg Nápolyból származik. Az évek során számos változata született, köztük a sütőtökös verzió, amely édes és sós ízek tökéletes kombinációja. Az őszi szezon egyik kedvence, amely tápláló és különleges alternatíva a hagyományos calzone mellett. A sült sütőtök enyhe édessége tökéletes harmóniát alkot a sós sajtokkal és a ropogós tésztával. Ha egy igazán különleges calzone receptet keresel, ez a tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
250 g Sütőtök
2 gerezd Fokhagyma
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
100 ml Paradicsomszósz
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    3

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A sütőtököt hámozd meg, vágd kis kockákra, és 200°C-on süsd puhára kb. 20 perc alatt.

    A sütőtököt sütés helyett párolhatod is, de a sütés intenzívebb ízt ad.

    4

    Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a sült sütőtököt, majd pirítsd még 2-3 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt ad a tölteléknek. Elég, ha csak illatos lesz.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.

    6

    Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá a sütőtökös keveréket, a reszelt mozzarellát és parmezánt.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a széleket lezárni.

    7

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint variálhatod. A szerecsendió is jól illik a sütőtökhöz.

    8

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabb, hogy zárva marad.

    9

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is, de a tojás szebb színt ad. A lyukak megakadályozzák, hogy a calzone sütés közben felrobbanjon.

    10

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön, de ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.