Sütőtökös tészta bazsalikommal tálalva

Sütőtökös tészta bazsalikommal

A sütőtökös tészta bazsalikommal az olasz konyha egyik legkrémesebb és legízletesebb variációja, amely tökéletesen ötvözi a szezonális sütőtök édes ízét a bazsalikom frissességével. Ez az étel egyszerre tápláló és gyorsan elkészíthető, így ideális választás lehet egy hétköznapi vacsorához vagy egy különleges alkalomra.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Penne tészta
500 g Sütőtök
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Növényi tejszín
2 ek. Friss bazsalikom
2 ek. Olívaolaj
50 g Parmezán sajt (vagy vegán alternatíva)
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, és helyezd egy tepsire. Locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd, majd süsd 25-30 percig, amíg puha lesz.

    A sütőtököt akkor a legkönnyebb hámozni, ha előtte pár percre beteszed a mikróba vagy a sütőbe. A sütőtököt sütőpapírral bélelt tepsire tedd, hogy ne ragadjon le.

    2

    Közben főzd meg a penne tésztát bő, sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint, majd szűrd le.

    A tésztát al dente főzd, vagyis ne főzd túl, mert a mártással még tovább fog puhulni.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg az apróra vágott fokhagymát 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg és ne legyen keserű.

    4

    Add hozzá a sült sütőtököt, a növényi tejszínt, és keverd össze. Botmixerrel pépesítsd, hogy krémes mártást kapj.

    Ha nincs botmixered, a sütőtököt villával is összetörheted, de akkor a mártás nem lesz teljesen sima. A növényi tejszín helyett használhatsz kókusztejet is.

    5

    A tésztát forgasd össze a sütőtökös mártással, és ízesítsd sóval, borssal.

    A mártás sűrűségét szabályozhatod a tészta főzővizével. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.

    6

    Tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal és reszelt parmezán sajttal (vagy vegán alternatívával).

    A bazsalikommal ne spórolj, minél több van rajta, annál finomabb. A parmezán sajt helyett használhatsz táplálékélesztőt is, ha vegán verziót szeretnél.