Svéd mandulatorta mandulás alapokkal és vaníliás krémmel

Svéd mandulatorta

A svéd mandulatorta, vagy más néven mandel tårta, a skandináv édességek egyik legismertebb klasszikusa. Ez a desszert könnyű mandulás alapjával és gazdag vaníliás krémjével nyűgözi le a kóstolóit. A torta egyszerű, de mégis elegáns, így tökéletes választás lehet különleges alkalmakra vagy egy finom desszertként a hét bármely napján.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Mandulaliszt
6 db Tojásfehérje
150 g Kristálycukor
300 ml Tejszín
150 g Vaj
6 db Tojássárgája
50 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és bélelj ki két tortaformát sütőpapírral.

    A sütőpapír használata megkönnyíti a tortalapok kivételét a formából.

    2

    Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, majd fokozatosan add hozzá a kristálycukrot, amíg fényes és kemény habot nem kapsz.

    A tojásfehérjéket akkor a legkönnyebb felverni, ha hidegek. Használj tiszta, zsírmentes edényt és habverőt.

    3

    Óvatosan forgasd bele a mandulalisztet a habba, ügyelve arra, hogy ne törjön össze.

    A mandulalisztet szitáld bele a habba, és óvatosan forgasd össze, hogy a hab ne essen össze.

    4

    Oszt meg a keveréket egyenlően a két tortaformába, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna lesz. Hűtsd ki teljesen.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tortalapok megsültek-e.

    5

    Készítsd el a krémet: Forrald fel a tejszínt egy kis lábosban, majd vedd le a tűzről.

    Ügyelj arra, hogy a tejszín ne forrjon túl, mert akkor kicsapódhat.

    6

    Verd fel a tojássárgáját a porcukorral, majd lassan keverd bele a forró tejszínt, folyamatos keverés mellett.

    A tejszínt lassan, vékony sugárban csorgasd a tojássárgájához, hogy ne rántsa meg a tojást.

    7

    Tedd vissza a krémet a tűzre, és közepes lángon főzd, amíg sűrűsödni nem kezd. Ne hagyd felforrni!

    A krémet folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja. Ha sűrűsödni kezd, vedd le a tűzről.

    8

    Vedd le a tűzről, keverd bele a vajat és a vaníliát, majd hűtsd le teljesen.

    A vajat kockázd fel, és add hozzá a még meleg krémhez, hogy könnyebben elolvadjon.

    9

    Rétegezd össze a tortalapokat a krémmel, a tetejére és az oldalára is simíts egy réteget.

    A tortalapokat vékonyan kend meg a krémmel, hogy ne legyen túl édes.

    10

    Díszítsd a tortát szeletelt mandulával és porcukorral, majd hűtsd legalább egy órán át tálalás előtt.

    A szeletelt mandulát enyhén megpiríthatod a sütőben, hogy még intenzívebb íze legyen.