Langyosítsd meg a tejet, majd add hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverd össze, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
A tej hőmérséklete legyen kb. 37°C, azaz kézmeleg. Ha túl forró, az elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a reszelt narancshéjat. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele az élesztős tejet, a tojásokat, a vaníliakivonatot és az olvasztott vajat.
A narancshéj helyett használhatsz citromhéjat is, vagy akár mindkettőt vegyesen.
Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozd össze a tésztát 10-15 percig, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapsz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér száraz lehet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1,5-2 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hőmérséklet 25-28°C. Használhatod a sütőt is: melegítsd elő alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.
Lisztezett munkalapon gyúrd át finoman a tésztát, majd formázz belőle egy kerek cipót vagy több kisebb zsemlét.
A formázásnál figyelj, hogy a tészta felülete sima legyen.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés is fontos a végső állag szempontjából.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Ha szeretnéd, egy felvert tojással megkenheted a tetejét, hogy szép fényes legyen.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg aranybarnára sül. Ha kisebb zsemléket készítesz, 18-20 perc is elegendő lehet.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a kenyér ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni egy rácson, majd szeletelve vagy egészben tálald.
A rácson hűlés segít elkerülni, hogy a kenyér alja bepárásodjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.