Szederkrémes gnocchi tálalva

Szederkrémes gnocchi

A szederkrémes gnocchi egy ínycsiklandó desszert, amely az édes és gyümölcsös ízek harmonikus egyensúlyát teremti meg. A szeder természetes savassága remekül kiemeli a mézes-tejszínes mártás édességét, miközben a pirított gnocchi finom textúrája kellemes kontrasztot alkot. Ez a recept kiváló választás, ha egy könnyed, mégis különleges gyümölcsös édességet szeretnél készíteni, amely garantáltan lenyűgözi a vendégeket.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojás
200 g Szeder
150 ml Tejszín
40 g Méz
30 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
30 g Vaj
1 tk. Citromhéj reszelt
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

    A burgonya akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. Fontos, hogy ne főzd túl, mert akkor szétesik.

    2

    Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.

    A meleg burgonyát könnyebb áttörni, így kevesebb lisztre lesz szükség a tésztához.

    3

    Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.

    A lisztet fokozatosan add hozzá, mert a burgonya nedvességtartalma változó lehet. A tészta akkor jó, ha éppen összeáll, és nem ragad.

    4

    Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.

    A hengereket lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjanak le.

    5

    Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.

    Amikor a gnocchik feljönnek a víz felszínére, szinte azonnal szedd ki őket, mert könnyen túlfőhetnek.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.

    A pirítás során figyelj, hogy a vaj ne égjen meg, és a gnocchik egyenletesen piruljanak.

    7

    Egy kis lábosban keverd össze a szedret, a tejszínt, a mézet és a vaníliát, majd közepes lángon kezdd el főzni.

    Ha nincs friss szeder, használhatsz fagyasztottat is, de előtte hagyd kiolvadni.

    8

    Főzd a szószt, amíg a szeder teljesen megpuhul, majd egy szitán vagy botmixerrel pürésítsd a krémet, hogy selymes állagot kapj.

    A szitán átszűrés eltávolítja a szeder magjait, így a krém selymesebb lesz.

    9

    Öntsd a szederkrémet a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    Azonnal tálald, mert a gnocchik hamar megszívják magukat a krémmel.

    10

    Szórd meg porcukorral és egy kevés frissen reszelt citromhéjjal az extra frissességért.

    A citromhéjjal ne spórolj, igazán feldobja az ízeket!

    11

    Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra szederrel díszítve!

    Azonnal tálalva a legfinomabb, de ha marad, másnap is fogyasztható.