Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
A burgonya akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. Fontos, hogy ne főzd túl, mert akkor szétesik.
Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.
A meleg burgonyát könnyebb áttörni, így kevesebb lisztre lesz szükség a tésztához.
Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.
A lisztet fokozatosan add hozzá, mert a burgonya nedvességtartalma változó lehet. A tészta akkor jó, ha éppen összeáll, és nem ragad.
Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.
A hengereket lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjanak le.
Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.
Amikor a gnocchik feljönnek a víz felszínére, szinte azonnal szedd ki őket, mert könnyen túlfőhetnek.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.
A pirítás során figyelj, hogy a vaj ne égjen meg, és a gnocchik egyenletesen piruljanak.
Egy kis lábosban keverd össze a szedret, a tejszínt, a mézet és a vaníliát, majd közepes lángon kezdd el főzni.
Ha nincs friss szeder, használhatsz fagyasztottat is, de előtte hagyd kiolvadni.
Főzd a szószt, amíg a szeder teljesen megpuhul, majd egy szitán vagy botmixerrel pürésítsd a krémet, hogy selymes állagot kapj.
A szitán átszűrés eltávolítja a szeder magjait, így a krém selymesebb lesz.
Öntsd a szederkrémet a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.
Azonnal tálald, mert a gnocchik hamar megszívják magukat a krémmel.
Szórd meg porcukorral és egy kevés frissen reszelt citromhéjjal az extra frissességért.
A citromhéjjal ne spórolj, igazán feldobja az ízeket!
Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra szederrel díszítve!
Azonnal tálalva a legfinomabb, de ha marad, másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.