A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete fontos, a langyos tej ideális az élesztő aktiválásához. Ha a 10 perc alatt nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A kelesztéshez ideális a meleg, huzatmentes hely. A tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A hideg vaj nagyon fontos a leveles tészta elkészítéséhez. A hajtogatások során a vaj és a tészta rétegei váltakoznak, ez adja a croissant leveles szerkezetét. A pihenők azért fontosak, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag szilvalekvárt, majd tekerd fel croissant formára.
A szilvalekvár ne legyen túl folyós, különben kifolyik sütés közben. Ha túl híg, főzd be egy kicsit.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés azért fontos, hogy a croissant-ok még szebbek és könnyebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás szép színt ad a croissant-oknak. Sütés közben figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukorral megszórt croissant még finomabb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.