A Szilvás lepény egy ínycsiklandó, gyümölcsös sütemény, amely a magyar konyha egyik kedvenc édessége. A szilva édes és enyhén savanykás íze tökéletesen harmonizál a lágy tésztával, így a szilvás lepény nemcsak finom, hanem igazi ízorgia is.
A szilvás lepény elkészítése egyszerű: a tésztát élesztővel készítik el, majd a szilvát a tetejére helyezik, és sütés közben a gyümölcs a tészta tetejére sül, így egy édes, szaftos süteményt kapunk. A szilvás lepény ideális desszert bármilyen családi összejövetelre, és a friss szilva szezonjában valóban nem lehet megállni az evésével.
Keverd össze a lisztet, vajat, cukrot és a sütőport, majd add hozzá a tojásokat és a tejfölt. Gyúrd össze egy lágy tésztává.
A vajat hidegen, kockákra vágva add hozzá a liszthez, így könnyebb elmorzsolni. A tészta ne legyen túl kemény, mert akkor nehezen nyújtható.
Nyújtsd ki a tésztát, és helyezd egy kivajazott tepsibe.
A tepsit liszttel is meghintheted a vajazás mellett, hogy biztosan ne ragadjon le a tészta.
A szilvákat mosd meg, vágd félbe és helyezd el a tésztán.
A szilvákat a vágott felükkel felfelé helyezd el a tésztán, így jobban sülnek.
Szórd meg a tetejét fahéjjal és cukorral.
A fahéj és cukor mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz vaníliás cukrot is a hagyományos helyett.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.