Szilvås naan kenyér tålalva

SzilvĂĄs naan

A szilva az Ƒszi magyar konyha egyik legismertebb gyĂŒmölcse, amely lekvĂĄrkĂ©nt, sĂŒtemĂ©nyekben vagy töltelĂ©kkĂ©nt is kivĂĄlĂł. Ebben a naanban az aszalt szilva fƱszeres aromĂĄval, fahĂ©jjal kombinĂĄlva kĂŒlönleges Ă­zvilĂĄgot ad a hagyomĂĄnyos tĂ©sztĂĄnak. SĂŒtĂ©s közben a szilva belĂŒl kissĂ© karamellizĂĄlĂłdik, a naan pedig kĂ­vĂŒl aranybarnĂĄra pirul. A vajjal megkent forrĂł felĂŒlet pedig mĂ©g illatosabbĂĄ Ă©s gazdagabbĂĄ teszi. Tipp: a töltelĂ©k ne legyen tĂșl vizes, kĂŒlönben elĂĄztatja a tĂ©sztĂĄt. Érdemes az aszalt szilvĂĄt jĂłl leitatni Ă©s csak a vĂ©gĂ©n hozzĂĄadni. Ez a naan tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs hƱvös reggeleken vagy egy hangulatos dĂ©lutĂĄnon, egy bögre tea mellĂ©. AkĂĄr desszertkĂ©nt, akĂĄr uzsonnakĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 15 g Cukor
⭕ 4 g Só
⭕ 120 g Joghurt
⭕ 100 ml Langyos víz
⭕ 15 ml Olívaolaj
⭕ 100 g Aszalt szilva (felaprítva)
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 20 g Olvasztott vaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt szilvåt aprítsd kis darabokra, majd forråzd le, és åztasd 5 percig, hogy kissé megpuhuljon. SzƱrd le, és töröld szårazra.

    A szilva ĂĄztatĂĄsa segĂ­t, hogy puhĂĄbb legyen Ă©s könnyebben kezelhetƑ a tĂ©sztĂĄban. Ne ĂĄztasd tĂșl sokĂĄig, mert akkor tĂșl nedves lesz.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, Ă©lesztƑt, cukrot, sĂłt Ă©s a fahĂ©jat – ez adja a tĂ©szta fƱszeres Ă­zĂ©t.

    A fahéj mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod. Ha szereted a pikåns ízeket, egy kevés gyömbért is adhatsz hozzå.

    3

    Add hozzĂĄ a joghurtot, a langyos vizet Ă©s az olĂ­vaolajat, majd gyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ kb. 10 perc alatt.

    A joghurt segĂ­t, hogy a tĂ©szta puha Ă©s rugalmas legyen. HasznĂĄlj zsĂ­ros joghurtot a legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben. A vĂ­z ne legyen tĂșl meleg, mert az megöli az Ă©lesztƑt.

    4

    A kĂ©sz tĂ©sztĂĄt fedd le, Ă©s hagyd kelni meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A kelĂ©shez ideĂĄlis hely a meleg, huzatmentes sĂŒtƑ vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. Ha nincs idƑd, a tĂ©sztĂĄt hƱtƑben is kelesztheted, de akkor hosszabb idƑre van szĂŒksĂ©g.

    5

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre, formĂĄzz gombĂłcokat, majd nyĂșjtsd ki ovĂĄlis formĂĄjĂșra.

    A gombĂłcokat lisztezett felĂŒleten formĂĄzd, hogy ne ragadjanak. A nyĂșjtĂĄsnĂĄl ĂŒgyelj, hogy egyenletesen vĂ©kony legyen a tĂ©szta.

    6

    A kinyĂșjtott naan egyik felĂ©re helyezz egy adag felaprĂ­tott szilvĂĄt. Hajtsd rĂĄ a mĂĄsik felĂ©t, Ă©s nyomd le Ăłvatosan, majd kicsit nyĂșjtsd meg Ășjra.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok szilvĂĄt a tĂ©sztĂĄra, mert akkor nehĂ©z lesz lezĂĄrni Ă©s sĂŒtĂ©s közben kifolyhat. A lezĂĄrĂĄst alaposan vĂ©gezd el, hogy a szilva ne szökjön ki.

    7

    ForrĂłsĂ­ts fel egy tapadĂĄsmentes serpenyƑt, Ă©s sĂŒsd a naanokat oldalankĂ©nt 1-2 percig, amĂ­g aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g forrĂł, hogy a naanok gyorsan megsĂŒljenek Ă©s ne szĂĄradjanak ki. Ha nincs tapadĂĄsmentes serpenyƑd, hasznĂĄlj egy kevĂ©s olajat a sĂŒtĂ©shez.

    8

    A mĂ©g forrĂł naanokat kend meg olvasztott vajjal – ettƑl lesz fĂ©nyes, Ă­zletes Ă©s puhĂĄbb.

    A vaj helyett hasznålhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívåt keresel.

    9

    Tålald melegen. Remek reggelire, uzsonnåra vagy desszertként, akår egy kanål tejföllel vagy mézzel.

    A naanokat tålalhatod joghurttal, lekvårral vagy mås kedvenc feltéttel is.

    10

    Tipp: a szilva Ă©s a fahĂ©j Ă­zĂ©t feldobhatod egy csipet szerecsendiĂłval is – kĂŒlönösen Ƒsszel Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni.

    A szerecsendiĂł intenzĂ­v Ă­zƱ fƱszer, ezĂ©rt tĂ©nyleg csak egy csipetnyit hasznĂĄlj, kĂŒlönben elnyomhatja a többi Ă­zt.